Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

life insurans mane yang halal?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • life insurans mane yang halal?

    a'kum..

    nak tanye pasal insurans la.. niat di hati nak wat investment.. insurance.. tapi ada musykil sketla.. betul ke org kata.. takaful aje yang halal caranye? tak pahamla.. camne tu? the way they make bisnes ke.. or apa? insurans lain2 tu.. tak dijamin ke?

    leh suggest tak polisi yang baik tuk diamik.. n providernye? sebab mende2 ni.. jangka panjang.. so.. nak kena pilih betul2.. jangan sampai nyesal..
    tq

  • #2
    Salam,

    Mr Talapia.

    Takaful Malaysia Berhad menggunakan Sistem Al-Mudharabah yakni perkongsian keuntungan bersama peserta

    Takaful Nasional, Maybank Takaful serta yang terbaru Takaful Ikhlas menggunakan sistem al-wakalah. Di mana sistem al-wakalah ini mirip sistem konventional yakni di sana ada Agen2 insurance.

    Berbeza dgn takaful malaysia, they employs permanent workers to market their product.

    Sekarang ini, Insurance Conventional spt Prudential dgn Dana Al-Syariah, AIA dgn Dana Al-Istimar turut mewarnai dunia insurance takaful. Juga menggunakan sistem al-wakalah.

    Apa beza sistem al-wakalah dgn sistem al-mudharabah? Dari segi persamaan, peserta akan menyumbang duit tersebut kpd syarikat insurance dan syarikat insurance akan menggunakan duit tersebut utk melabur dan mendapat perkongsian keuntungan kerana kedua2 peserta mewakilkan syarikat utk melakukan transaksi perniagaan dan di samping itu mendapat faedah perlindungan.

    Dari perbezaannya, sistem al-wakalah ini sekiranya peserta decide to surrender (tak mahu mencarum lagi, ingin mendapat refund), peserta will not get the full amount. ini kerana sistem al-wakalah telah menolak komisien kpd agent, fees dsb. Manakala sistem al-mudharabah pula peserta akan mendapat sepenuhnya (ditolak dgn fee).


    Takaful Malaysia mempunyai badan pengawasan syariah yakni syarikat tertakhluk kpd arahan badan ini apabila melakukan pelaburan.

    Syarikat lain mempunyai badan penasihat syariah. Syarikat tidak tertakhluk dgn nasihat dari badan ini, mereka berhak menerima atau menolaknya.

    Yang mana yang terbaik? tepuk dada tanya iman.

    Panjang pulak...

    Wallahua'lam.

    Comment


    • #3
      takaful malaysia kot..yang tak tahu laaaa.....

      Comment


      • #4
        Re: life insurans mane yang halal?

        Kiriman asal oleh talapia
        a'kum..

        nak tanye pasal insurans la.. niat di hati nak wat investment.. insurance.. tapi ada musykil sketla.. betul ke org kata.. takaful aje yang halal caranye? tak pahamla.. camne tu? the way they make bisnes ke.. or apa? insurans lain2 tu.. tak dijamin ke?

        leh suggest tak polisi yang baik tuk diamik.. n providernye? sebab mende2 ni.. jangka panjang.. so.. nak kena pilih betul2.. jangan sampai nyesal..
        tq
        Wa `alaykum salaam wa rahmatullah, ya akhi;

        Insurans konvensional adalah haram kerana mempunyai unsur-unsur riba, maisir dan gharar. Mana-mana sistem takaful di negara ini spt. Takaful Malaysia, Takaful Nasional, dsb. adalah berlandaskan syariah.

        Saya adalah wakil Takaful Nasional, kalau ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk2 kami, boleh PM saja pada saya.

        Wassalam.
        Last edited by MENJ; 08-10-03, 06:35 PM.

        Comment


        • #5
          Kiriman asal oleh zayed Apa beza sistem al-wakalah dgn sistem al-mudharabah? Dari segi persamaan, peserta akan menyumbang duit tersebut kpd syarikat insurance dan syarikat insurance akan menggunakan duit tersebut utk melabur dan mendapat perkongsian keuntungan kerana kedua2 peserta mewakilkan syarikat utk melakukan transaksi perniagaan dan di samping itu mendapat faedah perlindungan.

          Dari perbezaannya, sistem al-wakalah ini sekiranya peserta decide to surrender (tak mahu mencarum lagi, ingin mendapat refund), peserta will not get the full amount. ini kerana sistem al-wakalah telah menolak komisien kpd agent, fees dsb. Manakala sistem al-mudharabah pula peserta akan mendapat sepenuhnya (ditolak dgn fee).
          [/B]
          Its obvious that you know nuts about the difference between "al-wakalah" dan "al-mudharabah". Semua produk yang ditawarkan oleh MANA-MANA syarikat takaful di negara ini adalah berlandaskan syariah.

          To show you the fallacy of your claims, "al-wakalah" means the"akad", or the perjanjian between the peserta and the company. Konsep al-wakalah ada prinsip ASAS di dalam Takaful. Kalau tiada al-wakalah, maka ia adalah HARAM.

          "al-mudharabah" ialah keuntungan yang dibahagikan oleh syarikat kepada dua, 50% kepada syarikat dan 50% pulangan kepada perserta, BESERTA caruman yang terkumpul (dipanggil AKP). Ini ada di dalam Takaful Nasional. Siapa kata TN takkan pulang balik kesemua wang peserta jika policy ditamatkan?? And I don't even have to bother answering the **** about TN not following the advice of the "Badan PENGAWASAN Syariah". kalau tak perlu ikut nasihat diaorang, buat apa ada badan PENGAWASAN??!!

          Next time, try checking your facts before you decide to make yourself look like a fool.

          Wassalam.

          - MENJ

          http://www.bismikaallahuma.org
          Last edited by MENJ; 08-10-03, 06:36 PM.

          Comment


          • #6
            fuyoo.....garangnya menj. .....:O

            Comment


            • #7
              ha bile baca explanation menj baru tingat masa nak nikah dulu ada lafaz wakalah dr wali utk mewakilkan imam masa menikahkan anaknye.. mcm akad lar...

              Comment


              • #8
                so.. kiranye.. takaful je la yek yg ok.. so camne lak ngan yang sekarang ni.. macam prudential.. ada sediakan apa tu.. al-syariah.. ha.. tu camne lak.. yang pasti dia kata.. itu bukan takaful.. so.. camne?

                Comment


                • #9
                  Kiriman asal oleh MENJ
                  Its obvious that you know nuts about the difference between "al-wakalah" dan "al-mudharabah". Semua produk yang ditawarkan oleh MANA-MANA syarikat takaful di negara ini adalah berlandaskan syariah.

                  To show you the fallacy of your claims, "al-wakalah" means the"akad", or the perjanjian between the peserta and the company. Konsep al-wakalah ada prinsip ASAS di dalam Takaful. Kalau tiada al-wakalah, maka ia adalah HARAM.

                  "al-mudharabah" ialah keuntungan yang dibahagikan oleh syarikat kepada dua, 50% kepada syarikat dan 50% pulangan kepada perserta, BESERTA caruman yang terkumpul (dipanggil AKP). Ini ada di dalam Takaful Nasional. Siapa kata TN takkan pulang balik kesemua wang peserta jika policy ditamatkan?? And I don't even have to bother answering the **** about TN not following the advice of the "Badan PENGAWASAN Syariah". kalau tak perlu ikut nasihat diaorang, buat apa ada badan PENGAWASAN??!!

                  Next time, try checking your facts before you decide to make yourself look like a fool.

                  Wassalam.

                  - MENJ

                  http://www.bismikaallahuma.org
                  Salam,

                  Saudara MENJ telah menyalahertikan (next time try not be emotional).

                  1. Saya tidak kata pun Sistem Al-Wakalah tidak syar'ie dan saya tidak pula menghalang sesiapa hendak membeli sistem takaful yang menggunakan sistem al-wakalah dan tidak pula saya mengatakan sistem al-wakalah itu haram.

                  2. Benar, memang ada AKP. Tetapi peserta yang hendak berhenti dari mencarum dari Takaful Nasional tidak akan mendapat balik amount sepenuhnya. Nafikanlah bahawa perkara ini salah kerana ada kes sedemikian.

                  3. I didnt say takaful Nasional dont follow the advice of Badan Penasihat Syariah. What I say, it tertakhluk kpd Takaful Nasional samada ia hendak menerima atau menolak.
                  Sebagai contoh: Kenapa sekiranya peserta membunuh diri (atau didapati membunuh diri) tidak dicover bawah takaful nasional?
                  Secondly:
                  Akta Takaful 1984, seksyen 8 (5)(b):-
                  "Bahawa terdapatnya dalam artikel persatuan pengendali Takaful yang berkenaan peruntukan bagi penubuhan Majlis Pengawasan Syariah untuk menasihati pengendalian tentang perniagaan Takafulnya untuk memastikan yang ia tidak terlibat dalam apa-apa unsur yang tidak diluluskan"


                  Saya tahu saudara MENJ part-timer Takaful Nasional Agent. Try not to be bias. I am here to give explanation on the difference and the similarity between both system. I am not telling them which is halal and which is haram.

                  Wassalam.
                  Last edited by zayed; 09-10-03, 01:35 PM.

                  Comment


                  • #10
                    Kiriman asal oleh MENJ
                    Its obvious that you know nuts about the difference between "al-wakalah" dan "al-mudharabah". Semua produk yang ditawarkan oleh MANA-MANA syarikat takaful di negara ini adalah berlandaskan syariah.

                    To show you the fallacy of your claims, "al-wakalah" means the"akad", or the perjanjian between the peserta and the company. Konsep al-wakalah ada prinsip ASAS di dalam Takaful. Kalau tiada al-wakalah, maka ia adalah HARAM.

                    "al-mudharabah" ialah keuntungan yang dibahagikan oleh syarikat kepada dua, 50% kepada syarikat dan 50% pulangan kepada perserta, BESERTA caruman yang terkumpul (dipanggil AKP). Ini ada di dalam Takaful Nasional. Siapa kata TN takkan pulang balik kesemua wang peserta jika policy ditamatkan?? And I don't even have to bother answering the **** about TN not following the advice of the "Badan PENGAWASAN Syariah". kalau tak perlu ikut nasihat diaorang, buat apa ada badan PENGAWASAN??!!

                    Next time, try checking your facts before you decide to make yourself look like a fool.

                    Wassalam.

                    - MENJ

                    http://www.bismikaallahuma.org

                    saya khuatir cara anda menjawab akan menyebabkan pelanggan tidak berminat dengan iklan anda di atas.

                    saya pelanggan Takaful Nasional dan Takaful Malaysia (so far kepada TN,sebab agen dia senang nak cari, hampir lima tahun).

                    Takaful Malaysia dulu ada Meja di Bank Islam sekarang saya tak pasti.

                    Comment


                    • #11
                      aku tgh survey insurance gak nih..
                      maybe TM jadik pilihan...

                      Comment


                      • #12
                        For MENJ:

                        As generally agreed by Shariah scholars, the form of insurance business acceptable to Islam in essence must contain the virtues of cooperation, solidarity and brotherhood. However, these are mere concepts that cannot simply be equated and therefore cannot be applied as a basis of legal principles in a contract. In fact the scholars further agreed that the contract of takaful must be based on certain `tijari' principles that conform to the basic characteristics of Islamic business transaction. Towards this end, the scholars concluded that the contract may be based either on the principles of Al-Mudharabah or Al-Wakalah.

                        Although basically under both principles, the sharing of profit between participants and operators is an entitlement embedded in the contract, there is however a structural difference in the way such profit (surplus) is determined. The difference lies in the fact that under the principle of Al-Mudharabah, the operator as the mudharib or entrepreneur, cannot charge its management expenses from the takaful fund. Whereas under the Al-Wakalah, the operator being the agent of the participants, can use part of the fund to cover its management costs. Under the Al-Wakalah too, underwriting surplus of the takaful fund, if any, shall be distributed back to the participants only, based on the premise that the funds, actually belong to the participants.

                        On the contrary, under the Al-Mudharabah principle, the profit as universally defined by conventional insurance companies, which in the case of general business is taken to mean returns on investment plus underwriting surplus, is then shared according to a mutually agreed ratio, such as 50:50, 60:40 or 70:30 between the participants and the operators. Management expenses of the operator including agency remuneration, if any, shall be borne by the shareholders' fund and not from the takaful funds. Hence, there is a distinct separation between takaful funds and shareholders' fund.

                        Under the Al-Wakalah principle, the paid-up capital is contributed as donation by the shareholders. Therefore, under this principle the shareholders do not expect and probably do not mind for not receiving any returns on the capital donated. However, it is understood this standpoint has changed in view of opinion expressed by certain scholars that the shareholders (operator) in their capacity as managers should also be entitled to share the profit arising from the takaful business.

                        From the observation on the performance of takaful operators using the Al-Wakalah principle it was found that their returns to the participants have been comparatively low. On average their rate of profit declared to their participants below 10% p.a. On the other hand, it is also understood that there are even operators, especially newly established ones have not been able to declare any profit to its participants.

                        Under the Al Mudharabah principle, shareholders as owners of the operator have equal opportunity to enjoy a similarly fair return on their capital. The profit portion attributable to the shareholders is transferred to the shareholders' fund and together with returns on investment of the fund itself shall pay for the management expenses. Any balance therefrom is declared as profit of the operator and dividends are distributed therefrom. Adopting the Al-Mudharabah principle for takaful operation as experienced by Takaful Malaysia would ensure that the cardinal principles of 'al-adl' and 'al-ihsan' under Islamic contractual obligations are constantly upheld as both participants and shareholders are enjoying similar benefits.

                        As both principles are acceptable to Shariah and currently being used by various operators all over the world, serious efforts should be taken to harmonise the practice. By this harmonisation, there would be unity in diversity, and equally important would remove the confusion, if any, among the ummah of a common system but with two different modes of practice. It also paves for convenient practical cooperation among these operators. Towards this end, moves towards establishing an accounting standard for takaful operators that at the same time will harmonise the two practices initiated and undertaken by the `Accounting & Auditing Organisation For Islamic Financial Institutions (AAOIFI)' should be lauded and strongly supported.

                        Bear in MIND:
                        The time for polemic is past; it is no more discoursing on the basic issue of `halal' or `haram'. The way forward is on improving, correcting and developing the existing operational structure, which has been generally accepted to be essentially based on either the principles of Al-Mudharabah or Al-Wakalah. It is clearly demonstrated that in countries where there is commitment and strong political willingness plus the application of modern management practices in its approach, countries have seen their takaful operation grow into a viable and profitable business venture.

                        Comment


                        • #13
                          Salam

                          If a person ask, what is the different between Al-Mudharabah & Al-Wakalah?

                          (a) Al Mudharaba Model, whereby cooperative risk-sharing occurs among Participants yet the Takaful Operator shares also in any operating surplus as a reward for its careful underwriting on behalf of Participants.

                          (b) Al Wakala Model, whereby cooperative risk-sharing occurs among participants with a Takaful Operator earns a fee for services {as a Wakeel or Agent} and does not participate or a share in any underwriting results as these belong to Participants as Surplus or Deficit, under the Al Wakala Model, the operator may also charge a funds management fee and a performance incentive fee.

                          Wassalam.

                          Comment


                          • #14
                            Izinkan saya beri pendapat saya berkenaan tajuk ini.

                            First of all, kalau anda ingin beri financial advice,
                            saya minta jasa baik anda untuk tulis nama penuh anda
                            supaya mudah saya/rakan2 lain rujuk dengan Badan Berdaftar nanti.

                            Kedua, kita tidak boleh terlalu mudah menghukum produk
                            itu haram sebab terus terang saya katakan(dr pengamatan saya), untuk
                            mencari produk kewangan yang 100% Islamik agak
                            mustahil kerana, hampir kesemua produk Islamik dicedok
                            dari asas konvensional dan diputar-belitkan dengan
                            istilah Islamik supaya nampak seperti produk Islam.
                            Saya berkata sedemikian kerana saya sudah lihat
                            sendiri bagaimana konsep islam diselitkan bermacam
                            cara untuk menghalalkan riba/interest dan dipromosikan
                            untuk mengambil kesempatan ke atas orang Islam.

                            Yang terdapat di pasaran kewangan Islam
                            sekarang hanyalah 70% Islamik sahaja, baik perbankan
                            Islam mahupun insurans Takaful kerana asas perniagaan
                            mereka semuanya dibina dari asas konvensional yang
                            kemudian diubah suai dengan istilah Islamik. Pusing
                            macam mana pun, cara pengiraan dan fungsinya tetap
                            sama seperti produk2 konvensional.

                            Ketiga, memang terdapat banyak salah faham yang
                            berlaku di dalam industri kewangan khususnya insurans.
                            Ini biasanya berlaku apabila anda merujuk kepada orang
                            yang salah (tidak berkelayakan & tidak pengetahuan
                            luas).

                            Saya tidak mahu berdebat dalam isu ini kerana perkara
                            spt ini biasanya agak panas utk dibincangkan. Cuma
                            nasihat saya, jika anda mahukan nasihat agama,
                            rujuklah pada Ustaz. Kalau nak nasihat perubatan,
                            rujuklah pada doktor.

                            Dan jika anda mahukan nasihat kewangan, rujuklah
                            penasihat kewangan yang professional. Dan saya none of those mentioned.

                            Comment


                            • #15
                              Kiriman asal oleh mattroxxx
                              Izinkan saya beri pendapat saya berkenaan tajuk ini.

                              Kedua, kita tidak boleh terlalu mudah menghukum produk
                              itu haram sebab terus terang saya katakan(dr pengamatan saya), untuk mencari produk kewangan yang 100% Islamik agak
                              mustahil kerana, hampir kesemua produk Islamik dicedok
                              dari asas konvensional dan diputar-belitkan dengan
                              istilah Islamik supaya nampak seperti produk Islam.
                              Saya berkata sedemikian kerana saya sudah lihat
                              sendiri bagaimana konsep islam diselitkan bermacam
                              cara untuk menghalalkan riba/interest dan dipromosikan
                              untuk mengambil kesempatan ke atas orang Islam.

                              Salam

                              Boleh tumpang tanya? Siapa yang mengharamkan produk itu?

                              Wassalam

                              Comment

                              Working...
                              X