Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Petua Pancing Ikan

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Petua Pancing Ikan

    Sahabat menulis:

    Ada amalan yg tulis kat batu ladung...Ada tak petua ni?Tapi yg pasti ilmu bab ini memang ada..

    Sapa lagi yang ada ilmu nie

  • #2
    Re: Petua Pancing Ikan

    nak tulis apa ler dkt batu ladung tuh..?? aku baru jerk balik darik laut dalam rip 2h1m tak de tulis apa2 pun... batu ladung dan tanduk hanyut ada ler...

    Comment


    • #3
      Re: Petua Pancing Ikan

      ludah jer air liur kat umpan.......
      kalu psg tauk kena kocak air dulu...

      Comment


      • #4
        Re: Petua Pancing Ikan

        ada apa-apa petua lagi tak.............biasa orang kaki pancing ni banyak petua.......mungkin boleh pakai atau dikongsi bersama........

        Comment


        • #5
          Re: Petua Pancing Ikan

          jangan langkah joran tue ..tatau laa
          pastu masa memancing takleh wat bising hermm
          itu laa pantang larang masa i ikut my arwah dad ...
          dia ske memancang ... i sajer2 ikut so i tgk laa aper yg dia wat ..

          Comment


          • #6
            Re: Petua Pancing Ikan

            3 hari mancing kat Pertak Tasik Kenyir........dapat tengok ikan je.....

            Comment


            • #7
              Re: Petua Pancing Ikan

              Originally posted by shah
              3 hari mancing kat Pertak Tasik Kenyir........dapat tengok ikan je.....
              ey teringin sangat nak g tasik kenyir .. dgr kata ikan kat sane besar2 ..

              Comment


              • #8
                Re: Petua Pancing Ikan

                bg saya memancing adalah sukan & hobi... so buat la cara yg baik... jgn aniaya ikan or else... kalau ke laut jgn le suka sgt, dlm laut tuh kita tak tahu apa.. sama ler juga bila tracking ke dalam hutan mencari lubuk especialy kelah...

                mancing kena senyap tuh utk ikan target iaitu ikan kelah... kelah nih ikan air tawar yg isinya perghhh mmg best walaupun saya tak pernah dpt lagik hehehe... fight dia pun best...

                Nak try mancing ke kenyir..?? jom... bleh dpt dalam 10 org cukup cun la... kita gie dok atas tasek kenyir tuh dgn bot house ujang... bot dia besar kemudahan pun ok. tandas, bilik mandi,masak, tido, solat etc2 ada... mamat tuh dah macam penghulu dkt kenyir tuh. sebulan sure masuk sana so lubuk2 dia tahu ler... amacam ada berani..?? tak pun layan tasek banding... camping then mancing....

                sesekali mau layan ikan air tawar gak... hehehe...

                Comment


                • #9
                  Re: Petua Pancing Ikan

                  mancing.
                  petua yang paling berkesan..: mancing ketika ikan sedang banyak, nak tau banyak tak banyak ikan kat satu kawasan tu.. tengok, ada burung hering main atas tak.. kalau ada, baling jer umpan belacan pun dapat ikan. satu lagi jgn mancing perut kenyang, nanti jadi pemalas. ikan makan pun malas nak angkat.
                  tapi yang paling best mancing kat pasaraya, banyak awek woo...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Petua Pancing Ikan

                    masa memancing kena senyap xle bising2....

                    Comment


                    • #11
                      Re: Petua Pancing Ikan

                      pas pasang umpan, ludah kt umpan tu.. .. err.. tatau la btol ke tak.. huhu..

                      Comment


                      • #12
                        Re: Petua Pancing Ikan

                        hai guyz... dulu aku kaki pancing. bole dikatakan tiap2 ari aku mancing. dari ikan air tawar, air masin, udang galah, belut dll. pada aku petua ada banyak tapi pengalaman dan ilmu paling utama. petua yg aku amalkan ialah mulakan dengan bismillah dan selawat nabi. pastu kena pandai baca port ikan suka lepak. the kena tau right timing nak tarik joran. kena tau perambut mana yg sesuai dan umpan mana yg berkesan. tu je. pengalaman tu penting. percayalah.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Petua Pancing Ikan

                          pengalaman aku mancing adalah sgt menyedihkan....
                          sampai aku dah bosan jadi pemancing nie....
                          tak reti mancing or bangang...ntah la...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Petua Pancing Ikan

                            mase mancing..kalo ramai org..

                            pasang karen kat joran...hasilnyer..mcm Baik Punya Cilok...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Petua Pancing Ikan


                              rasanyer mancing kat tasik mines tue kot baru ader hasil ..
                              i tengok ikan kat sane besar gilerrr ..kalau takat nak makan memang
                              tak lalu aaa .. tapi kalau nak pelihara ohooo kena beli akuarium besar laaa ..
                              i tengok kat tepi2 highway tu ramai jerk ..yang mancing ...tak salah ker??

                              Comment

                              Working...
                              X