Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

[Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

    1. Allahyarham atuk aku ada meninggalkan sebuah rumah kampung yang besar di Alor Star.

    2. Atok pompuan aku plak sekrg telah berhijrah ke KL ikut mak aku.

    3. So rumah tu dah kosong selama 10 tahun.

    4. Kkdg kami sekeluarga balik jugak rumah tu..

    5. Bab gangguan penghuni2 halus tu jangan cerita la..tapi mmg ada makhluk menumpang. Kami sembhyg jemaah, baca yassin cabut le makhluk singgah2 ni.

    6. Tapi baru2 ni, pak sedara aku bitau aku, ada seekor ular tedung besar kaler itam yg telah masuk dalam rumah tu sewaktu maghrib. Aku tak pasti lah..jin ke ular betul..

    7. Dan beliau sendiri telah terserempak dgn ular tu tgh berlingkar dlm rumah baik punya ttb lari bersembunyi di celah2 almari, kerusi lama..

    8. Ish..ngeri jugok..brg2 aku banyak kat situ sbb waktu aku bujang aku pernah lepak kat situ..Kkdg rasa jugak nak lepak rumah tok aku sesekali tapi mem aku takut sbb pernah nampak hantu..hish..

    9. Masalah aku: Bagaimana aku nak halau ular tu?. Aku masuk rumah tu baru2 ni dengan pakai helmet full face aku, safety boot oil & gas aku dan pedang samurai berserta shield tox...pi cari..mana tau kot2 dia serang aku..tapi aku tak nampak pun..

    10. apa kaedah nak tangkap/halau ular ni?.Ada intrument ke pakai magnetic field ke atau apa2..geram jugak aku. Tok pompuan aku bagi job suruh buru dan halau kuar sbb nak kenduri sikit.....Hujung minggu ni aku nak buat operasi.

    11. Ada tips?

  • #2
    Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

    tabur belerang (sulfur..yg warna kuning).. keliling rumah.. kalo x tinggal kat dlm rumah..tabur jugak kat dlam rumah.. kalau (black belt 2 ada dlm rumah.. dia kuar jugak.. x thn lorr.. apa lg..lompatler..

    pepepun..kalo really nampak dia kat dlm rumah.. jgn mandai2 tangkap sendiri..pangil bomba ler.. dorang terer..

    Comment


    • #3
      Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

      Huhu....kaedah taktau le aku bro cemana. Biasanya kes ulor ni tepon bomba je. Dema ada alat khas tangkap ulor tu. Bahye tu....tambah ulor tedung, jgn dibiorkan tak kire le ulor betul ke jin ke. Sebaiknya jgn bertindak sorang diri.

      Ada juga yg mengatakan taburkan belerang cuma setahu aku untuk ulor kecik berkesan le kut. Kalo dah spesis tedung ni tak pasti plak.

      Biasa rumah tinggal memang jadi tempat tinggal spt ulor. Nak beranak mgkin jugak atau pun nak salin kulit.

      Comment


      • #4
        Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

        ko panggil jer bomba. mmg kerja diaorg tangkat ular.

        Comment


        • #5
          Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

          PAwang ularkan ramai kat area UTARA tuuuuu..
          mintak tolong depa ajer lah...siasat tempat persembunyinaya... lepas tu kasi buang ajer lah......

          Comment


          • #6
            Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

            by this time ular tu dah tinggal rangka

            Comment


            • #7
              Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

              Anak cucu dia ader lagi kottttt?????

              Comment


              • #8
                Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

                salam;

                Ini petuanya:

                mula-mula cakap kuat-kuat "ular kalau anda jin, maka keluarlah dari rumah ini. Kalau bukan maka tinggallah kamu kerana kamu boleh mendatangkan mudarat pada manusia." ulang 3x.

                Lepas tu, kalau dia tak keluar2 juga...

                ... Panggilla bomba. Jangan memandai nak uruskan sendiri ular tu. Merbahaya

                tj

                Comment


                • #9
                  Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

                  macamana nak panggil bomba bang...cikgu bakax carik ulaq tu tak jumpa pun....bomba pun sebenarnya bukan tugas dia...nti bomba dtg nak tjk tang mana??

                  pasang camera la cikgu di lokasi2 strategik...siap umpan...pasang perangkap ker??psg censor ker....

                  eloknya bab jin tu jgn percaya dulu...unless proven mmg ada unsur2 alien...

                  Comment


                  • #10
                    Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

                    kalau ular tu menyorok, tengok dlm tv tu, mrk guna anjing atau haiwan yg boleh bau di mana ular tu berada. tapi takkan kita nak guna anjing pulak kan.

                    eh, kucing bulih kot, sbb masa nak pindah, letak kucing biar dia merayau2 dlm rumah utk check ada tikus tak, pastu terus kucing tu dpt anak tikus. kalau kucing tu tiba2 bau binatang

                    selain tikus dan takut, mesti ia lari jadi kita boleh tau. sekadar pandangan saja

                    Comment


                    • #11
                      Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

                      o..aku baru ingat cara bapak aku tangkap/bunuh ular...umpan telor ayam tapi ini kira bunuh terus la...

                      lepas ayam bertelor, telor abis hilang...jadi caranya bapak aku masukkan sedikit racun(tak ingat jenama) dalam telo ayam tsb...tebuk lubang halus atau pakai shringe pun boleh...lps tu tutup baik2...jgn ingat dia tak tau...

                      bergantung kpd dos suntikan ...kalau power mungkin ular tu mati sebelum sempat keluar pintu...utk kes biawak yg suka curi telor ayam pun sesuai...

                      Comment


                      • #12
                        Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

                        Originally posted by Eric Tiong View Post
                        macamana nak panggil bomba bang...cikgu bakax carik ulaq tu tak jumpa pun....bomba pun sebenarnya bukan tugas dia...nti bomba dtg nak tjk tang mana??

                        pasang camera la cikgu di lokasi2 strategik...siap umpan...pasang perangkap ker??psg censor ker....

                        eloknya bab jin tu jgn percaya dulu...unless proven mmg ada unsur2 alien...
                        Kalau cam tu panggil pest control. Nie keje dia org gak. tapi tak pasti dia deal dengan ular atau tak. tapi idea telur tu boleh jugak. cuma tak pasti ular tedung makan telur ke tak sebab rasanya ular tedung makan ular lain. tapi no harm trying

                        tj

                        Comment


                        • #13
                          Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

                          call ali khan, si raja ular....... kat penang. gugel jer

                          Comment


                          • #14
                            Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

                            salam

                            kalu tedung selar ni bukan spisis yang bolih di buat main.rumah ayah aku dl pernah dimasuki si tedung selar ni.besar lengan aku....dah macam2 petua guna pun tak keluar..last2 panggil bomba tp tak leh seatle juga....bomba terpaksa bunuh je ular 2...orang tua2 kata tedung selar ni pantang di cabar n selalu bergerak berpasangan.cara terbaik utk masik kedalam eumah yg lama di tinggakkan kt cari lumau purut dan potongkan pastu campak kan di tempat yg kita rasakan makhluk tersebut ada..insyaallah...kerana makhluk tersebut tak tahan dgn bau limau 2.pernah di praktikkan oleh kwn aku pada ular ketam tebu...

                            Comment


                            • #15
                              Re: [Tanya] Bagaimana nak menghalau/menangkap ular yg duduk dlm rumah tinggal?

                              campak buah limau banyak2 dalam rumah tu.

                              Comment

                              Working...
                              X