Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Lipan Terbesar Di Dunia?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Lipan Terbesar Di Dunia?

    Kat Penang org yg post video ni cakap >
    This video was taken by a friend of my father in a plantation area in Penang around two weeks ago. After finishing off the snake, the centipede was then caged until the authority came to claim it for research purpose i assume. This centipede is in a massive size and it's the biggest I've ever seen so far. Its length might be exceeding 60 cm. Enjoy.

    Bukan rekaan...korang tgk la sendiri...




    Stay away from penang....siyes!

  • #2
    Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

    lipan gorgon namanye ni~!

    Comment


    • #3
      Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

      kesiannye ular tu..
      saya nak ular tu menang tapi apakan daya bisa lipan sangat power..

      Comment


      • #4
        Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

        kale dah macam lobster dah..

        Comment


        • #5
          Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

          ni namanya lipan naga...

          dia kalo gigit manusia....

          Comment


          • #6
            Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

            mmg ilang daging lahhh...

            Comment


            • #7
              Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

              pandai emy sambung...

              lipan ni kalo lapar mulut dia bleh keluar api

              Comment


              • #8
                Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

                cayalah pacik lipan

                aku rase xdela besar sgt kot
                ular tu je kecik sket
                kalo ikot perbandingan saiz langau dlm video ni la

                tp xpelek pon lipan besar tu
                kat utan tu besepah
                tp kalo jumpe kat bandar, tegezout gak la

                Comment


                • #9
                  Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

                  dah tengok lipan sebesar tu kt video2 lain, memang spesis giant (bukan kt penang je ada)

                  Comment


                  • #10
                    Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

                    mana sipembunuh lipan

                    Comment


                    • #11
                      Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

                      adehhh

                      ini kalau rajin masuk hutan kaki bukit, selalu je jumpa. reseach purpose? kakakaka.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

                        aku elergik dgn binatan bernama lipan ni...
                        ntah kenapa ntah aku seram gile ngan natang ni...

                        siapa terer bab haiwan lipan ni aku ingin bertanya...
                        katakan aku kat hutan ke, kat rmh ke, haiwan lipan ni ada kat kaki aku ke, apa patut dibuat?
                        haiwan ni mcm ular ke, bertindak balas segera menyengat bila kita cuba menepis, kena duduk diam mcm kayu?
                        mcm mana kalau masuk dlm kaki seluar?

                        apa tips2 utk elak dr kena sengat haiwan lipan ni?

                        antara sbb aku elergik haiwan lipan ni, suatu masa dulu masa masih belum tadika, haiwan ni masuk rumah ikut bawah pintu...
                        mak/abah aku kata haiwan ni bahaya, sengatnya membunuh, haiwan lipan ni akan merayap masuk dlm kain pelikat, sengat kat kaki~
                        giahahaha...

                        ***
                        masa form1 aku sekolah di sek men maran, pahang. Lokasi sekolah tepi hutan simpan pahang dkt maran tu.
                        pernah jumpa ulat gonggong sebesar lengan, anggaran besar diameter haiwan gonggok ni dlm 2-3 sentimeter.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

                          masa aku darjah dua...
                          lipan ni duduk dalam kasut sekolah....
                          aku tak perasan....pagi2 mcm biasa terus sarung kasut...
                          masuk je kaki terus rasa benda gigit...kebas tapak kaki...lama2 bisa naik sampai badan...

                          pegi jumpa sorang pakcik ni....dia mmg biasa mengubat org...mcm dukun la...
                          dia belah dua kacang...baca ayat apa ntah....letak kat tempat kena gigit tu...kacang tu melekat..
                          bila kacang tu jatuh....bisa semua hilang...

                          pakcik ni cakap...lipan ni kalo lepas gigit dia akan carik air....
                          kalo dpt air...sengatan td akan lg teruk
                          aku tak tau la pebenda kaitannya....
                          sbb lipan yg gigit aku tu dah hancur kena hentam dgn bapak aku sebelum sempat dia mengucap...

                          utk budak umur 8 tahun...
                          masa tu aku rasa bisa dia sangat sakit....
                          .tapi tak bahaya mcm bisa ular la...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

                            Originally posted by sawi View Post
                            aku elergik dgn binatan bernama lipan ni...
                            ntah kenapa ntah aku seram gile ngan natang ni...

                            siapa terer bab haiwan lipan ni aku ingin bertanya...
                            katakan aku kat hutan ke, kat rmh ke, haiwan lipan ni ada kat kaki aku ke, apa patut dibuat?
                            haiwan ni mcm ular ke, bertindak balas segera menyengat bila kita cuba menepis, kena duduk diam mcm kayu?
                            mcm mana kalau masuk dlm kaki seluar?

                            apa tips2 utk elak dr kena sengat haiwan lipan ni?

                            antara sbb aku elergik haiwan lipan ni, suatu masa dulu masa masih belum tadika, haiwan ni masuk rumah ikut bawah pintu...
                            mak/abah aku kata haiwan ni bahaya, sengatnya membunuh, haiwan lipan ni akan merayap masuk dlm kain pelikat, sengat kat kaki~
                            giahahaha...

                            ***
                            masa form1 aku sekolah di sek men maran, pahang. Lokasi sekolah tepi hutan simpan pahang dkt maran tu.
                            pernah jumpa ulat gonggong sebesar lengan, anggaran besar diameter haiwan gonggok ni dlm 2-3 sentimeter.
                            itu giant centipide, memang besar menatang tu.

                            aku taktau la pasal nak handle menatang berbisa ni. tapi as general rule, duduk diam2. sebab menatang ni menyengat kalau dia rasa terancam.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Lipan Terbesar Di Dunia?

                              sian la ular tu

                              aku kalo jumpe lipan aku pijak sampai mati
                              tapi susah nak bunuh lipan ni kan
                              kene pijak2 byk2 kali

                              kalo jumpe lipan besag ni taleh la nak pijak kot
                              lari la laju2

                              Comment

                              Working...
                              X