Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Baba, Nyonya minta status bumiputera

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Baba, Nyonya minta status bumiputera

    Baba, Nyonya minta status bumiputera

    MELAKA 8 April - Kira-kira 4,000 masyarakat Baba dan Nyonya di negeri ini mahu diberikan status bumiputera, kata Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam.

    Menurut beliau, kerajaan negeri akan mengemukakan cadangan itu kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam masa terdekat memandangkan golongan itu juga wajar mendapat hak istimewa seperti golongan bumiputera lain.

    Jelasnya, kewujudan masyarakat Baba dan Nyonya telah lama berkembang sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka dan ia merupakan khazanah negara yang perlu dipertahan serta dikekalkan.

    "Baba dan Nyonya merupakan masyarakat istimewa yang tidak terdapat di mana-mana negara lain di dunia kecuali Malaysia dan Melaka pula adalah negeri paling ramai mempunyai penduduk Baba dan Nyonya.

    http://www.utusan.com.my/utusan/info...i&pg=dn_05.htm
    ------------------------------------------------------------------------------------------

    korang setuju?
    apa yg menyebabkan kalau permintaan diorang ditolak?
    kalau ikut melayu tebal mmg reject bulat - bulat punye.
    kalau ikutkan rasional aku rasa takde masalah.
    sebab diorang dah lama kat tanah melayu.

  • #2
    Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

    eh? bukan derang ni cine ke?
    hoho..tatau..

    kalau cine kenapa nak mintak status bumi pulak?

    Comment


    • #3
      Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

      Elok la tuh, lagi 20-30 tahun, kita kasi gak status bumiputera ni kat Indon, Bangla, Kemboja dan Filipinos...

      Indon boleh ngaku ada sedara Jawa kat sini sejak berzaman lamanya...

      Bangla boleh ngaku dah dok lama kat sini dan tolong membangunkan negara, whatever ways laaa...

      Kemboja boleh ngaku dok sini bertahun-tahun dah, siap beranak pinak kat negara ni. Population pun dah ramai kat pulau tahanan sana...

      Filipino boleh ngaku dok Sabah dah lama, siap dapat hak mengundi lagi...

      Bagus! Bagus! Somebody please sumbat jubor Ali Rustam ni ngan colok. Kasi berasap sikit.

      Sekarang ni pun jadi bumiputera dah takde advantage mana dah... Soon takde la title Bumi nih.


      2009

      Comment


      • #4
        Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

        Minggu depan confirm dapat la status tu .

        Comment


        • #5
          Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

          Originally posted by xamel2001 View Post
          Minggu depan confirm dapat la status tu .
          terms and condition applied...
          trololololol...

          Comment


          • #6
            Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

            besok2..status bumi tu da tade value pong..
            M.O.N.G.O.K

            Comment


            • #7
              Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

              Originally posted by DarkEmperor View Post
              terms and condition applied...
              trololololol...
              "bagi kami 5 tahun lagi boleh??" (sambil buat muka comel)

              Comment


              • #8
                Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

                hui 4,000
                banyak undi tu

                Comment


                • #9
                  Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

                  masa ni la nak mintak..
                  pe lagi, mintak mintak and mintakkkkkkkk

                  Comment


                  • #10
                    Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

                    ha.. mana dia ultra meleis? p la belarak tunjuk perasaan pijak apa yang patut...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

                      Originally posted by annuraudhah View Post
                      eh? bukan derang ni cine ke?
                      hoho..tatau..

                      kalau cine kenapa nak mintak status bumi pulak?
                      bukan cine je...india pon ada....diorang ni...ada nyonya putih ada nyonya itam....diorang ni keturunan dari pedagang2 yg berdagang kt melaka psatu kawen ngan rakyat tempatan....maybe sebab yg keturunan portugis dapat status bumiputra...tapi diorang xdapat...jeles la tu kot

                      Comment


                      • #12
                        Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

                        tak silap aku masa aku kerja bank dulu.. baba dan nyonya memang boleh bukak akaun ASB.. sama seperti bangsa Siam dan sabah sarawak.

                        apa beza mereka? selama ni pun mmg baba dan nyonya boleh mintak uitm apa.. dan siam pun bleh masuk uitm.

                        lepas ni sapa pulak nak minta?

                        Kimma? mamak ? eh.. diaorang mmg dah bumiputra kan? itu azeez kadir tu.. haha.. , senang shortcut - india .. masuk islam.. boleh panggil mamak.. terus dapat status bumi.

                        cina? buleh tak? masuk islam baru panggil mualaf.. belum melayu lagi kan?

                        Comment


                        • #13
                          Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

                          suku2 kaum di sabah sarawak memang patut dpt taraf bumi krn asal mrk memang dari sana, tapi baba nyonya? nenek moyang mrk dari tanah besar kan?

                          kalau semua nk minta taraf bumi dan lulus, lepas ni tk payah la ada bumi dah, cuma agama je la beza

                          Comment


                          • #14
                            Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

                            Apa contribution diorang kat Malaysia? Setakat undi baik pikir baik2 dulu.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Baba, Nyonya minta status bumiputera

                              Oh lupa... Pasni in near future, mungkin masa tu aku dah takde, geng-geng penduduk berketurunan Afrika plak mintak status warganegara siap ngan bumiputera status lagi. Diorang maybe kata yang diorang pun dah lama dok sini. Masa tu ramai dah geng Afrika kat Malaysia ni... Ada yang dok jadi pusher jual dadah, ada yang dok jual jubor, ada yang jenis OK, macam-macam la ada... Hasil dari negara kita zaman sekarang ni yang bukak pintu luas-luas cam bebas je, so berlambak la masuk ngan student visa.

                              Student visa apa ke namanya kalau dah umur pun 35 tahun sesetengah tu... Layak plak masuk kolej kat sini, padahal aku tengok sekolah diorang kat sana tu mostly taraf sampah je... Camno la boleh lepas masuk...

                              Tu belum cerita yang geng Iran lagi tuh. In near future, Malaysia ni jadi apa ntah...

                              Terima kasih kepada pemimpin kita yang 1Malaysia tak serupa bikin. You guys deserve to go to hell.


                              2009

                              Comment

                              Working...
                              X