Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

    Salam semua..,

    aku tak pernah dengar isu ni.. alih2.. smalam beli suratkhabar.. tgk ada 2 iklan dari gardenia dan ffm..

    Spoiler:



    dan mfm..



    Aku tertanya-tanya.. apa isu sebenarnya?

    setelah di selidik sikit.. dan di baca-baca.. , rupanya ianya adalah online kempen utk memboikot roti gardenia.., atas alasan kilang gardenia ni di miliki 30% oleh Bernas.. dan bernas di kuasai oleh Syek mokhtar bukhari.. dan di link kan dgn UMNO..

    para pengkempen ni - mostly budak2 cina lah.., dan mereka berkempen pun dalam bahasa cina.. dan begitu berdegah-degah skali kt lyn - mintak semua orang cina stop beli roti gardenia.. dan pilihlah roti massimo keluaran kilang milik robert kuok..!

    apa pendapat korang? dulu.. kita pakat boikot ramai2 roti high-5 sebab isu dgn halal haram .. kali ni isu berbeza.. kt mana kita sebagai pengguna islam? dan melayu.

    baca artikel bawah oleh the star..


    Gardenia takes out ads to deny crony, racist claims


    UPDATED @ 06:37:40 PM 30-12-2011
    By Yow Hong Chieh
    December 30, 2011


    Gardenia is the market leader in bread. — Picture courtesy of famouschris.com

    KUALA LUMPUR, Dec 30 — Faced with an unrelenting online campaign calling for the boycott of its products, Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd today took out advertorials in English dailies refuting claims that it is a “crony company”. The breadmaker also denied charges it had been directed by Padiberas Nasional Bhd (Bernas), which has a 30 per cent stake in Gardenia, to stop buying flour from Federal Flour Mills Bhd (FFM) for allegedly racist reasons.
    Bernas is owned by Tan Sri Syed Mohktar Al-Bukhary, while FFM is controlled by Hong Kong-based Malaysian tycoon Tan Sri Robert Kuok.

    “We buy flour from Malayan Flour Mills Bhd and Prestasi Flour Mills Sdn Bhd purely due to commercial reasons,” Gardenia said in its full-page advertorial.

    “In fact, Bernas has a stake in Y flour mill and yet we have never been directed or coerced to buy flour from it. This speaks volumes on the professionalism of the Bernas management.”
    The market leader in bread said it was “everything a good Malaysian company should be”, stressing that it employed highly professional and ethical people regardless of race or religion.
    Gardenia pointed out it has supported many community projects and activities since 1992 and was currently providing over 60 shelter homes with free fresh bread products daily, again without care for race or religion.

    The company claimed the campaign was the result of its success in providing high-quality products every day “come rain or shine”, an achievement which has stirred envy in competitors.

    “This envy has resulted in the circulation of many malicious rumours and falsehoods. However, now, underhanded tactics with racial and political overtones have been used.

    “We all should not be party to this exploitation and manipulation to serve some narrow agenda,” it said.

    A spokesman for Gardenia said a Malay version of the advertorial would appear in Malay-language papers tomorrow.

    The anti-Gardenia campaign, conducted online and mainly in Chinese, began a month ago, calling for a boycott of the breadmaker for allegedly discriminating against Kuok’s FFM on racial grounds.

    The campaign also urged consumers to support rival bread brand Massimo, produced by FFM, which entered the market recently.

    One email read: “Let’s support the new Massimo bread by Robert Kuok and boycott Gardenia bread owned by Umno crony, Syed Mokhtar Albukhary’s Tradewind group.”

    FFM, however, denied it was behind the Gardenia boycott campaign in a full-page advertorial in The Star today.

    “It has come to our notice that there are articles circulating in various media that have urged consumers to prefer our product against that of our competitor,” it read.

    “FFM Berhad wishes to categorically distance itself from these articles and would like to stress that we are in no way responsible for these articles nor do we endorse the articles nor the attendant publicity.”

    Gardenia had earlier sought help from DAP organising secretary Teresa Kok, who called the campaign “extremely racist and not acceptable”.

    The Seputeh MP said the public should not forward messages without first verifying the information contained within them first.

    atau .. ada konspirasi kah?

    antara yg aku boleh fikir - massimo ni nak cepat dapat market share roti mereka.. , 1st mereka dah tawarkan roti mereka pada harga lagi murah.. dan roti yg lebih tebal.. patut biarlah market slowly accept them., tapi maybe pada businessman ni.. tak cukup laju.. so - kene ada something.. utk stir the market.. so keluarlah cerita2 macam ni... original cerita ni kita tak tau dari sapa., siap main race card pulak dah.

    pada aku ..kalau later on terbukti .. massimo sendiri di belakang isu ni.. aku yang akan 1st jadi orang yg stop beli roti ni. buat masa ni.. aku sendiri jual 2-2 jenis roti ni... kalau roti sandwich. mmg massimo menang dari segi harga dan ketebalan, tapi segi rasa masih gardenia.. sbb lebih susu kot?
    Tapi kalau roti krim.. gardenia jauh lagi sedap dan kurang manis berbanding massimi punya roti krim yg keras dan manissss sangat2.
    Last edited by morpheuzneo; 31-12-11, 09:00 AM.

  • #2
    Re: Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

    aku letak dalam spoiler jer lah sbb kang x pasal2 kne hentam ngan majoriti HARDCORE PR dalam nih sbb artikel nih berunsur racist.. (merujuk kepada yg slalu kata "BLACK IS WHITE".

    Spoiler:




    Kini tersebar luas di Internet tentang seruan dari segelintir kaum Cina yang menggesa bangsanya untuk tidak memberi sokongan kepada perniagaan melayu lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan persatuan Islam dan Melayu. Email yang diforwardkan kepada saya menyeru agar memboikot roti Gardenia kerana dimiliki Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary(BERNAS) dan ramai orang Melayu mempunyai kepentingan dalam perniagaan tersebut.

    Kebanyakkan kenyataan yang disebarkan bukan sahaja tidak berlandaskan fakta malahan ditokok tambah dengan kata-kata provokasi, antaranya menyatakan masyarakat Cina sering dianiyai oleh orang Melayu, perniagaan milik Raja Gula Robert Kuok disabotaj oleh Tan Sri Syed Mokhtar Al- Bukhary.
    IKLAN BOIKOT PRODUK MELAYU DAN SOKONG PRODUK CINA DILANCARKAN DI FORUM DAN BLOG MEREKA


    Kerana rakus dengan keuntungan perniagaan, mereka mencetuskan propaganda dengan mengharapkan simpati dari kaum mereka!Kini mereka telah melampaui batasan denganmencetuskan sentimen perkauman,ada yang melontarkan kata-kata penghinaan seperti “PERGI MATI MELAYU ****”, “MELAYU BODOH” dan sebagainya.

    Jika taktik kotor ini berterusan, dikhuatiri bukan sahaja akan memberikan kesan kepada perniagaan milik Bumiputera malahan bakal mencetuskan kebencian & perbalahan antara kaum. Kita lihat sendiri apa yang mereka katakan?:

    ALL MALAYSIAN MUST KNOW THAT LAST TIME GARDENIA BUYS FLOUR FROM FEDERAL FLOUR MILL(FMM). RECENTLY GARDENIA WAS ACQUIRED BY BERNAS AND THE FIRST THING THEY DO IS THEY STOP BUYING FLOUR FROM FFM BECAUSE FFM BELONGS TO ROBERT KUOK. NOW, YOU ALL KNOW WHY ROBERT KUOK NEEDS TO LAUNCH THE MASSIMO BREAD. MALAYS IS TAKING OVER OUR (THE CHINESE BUSINESSMAN) PROPERTY. THIS BUMI, THEY CAN’T TAKE AWAY PEOPLE’S BUSINESS THEY WILL TAKE AWAY PEOPLE’S BIG CUSTOMER. DO THEY REALLY HATE THE CHINESE BUSINESSMEN SO MUCH? PLEASE FORWARD THIS MESSAGE TO ALL THE MALAYSIAN CHINESE. USE THE UNITED STRENGTH OF CHINESE TO SEND GARDENIA TO HOLLAND (MAKSUDNYA BOIKOT GARDENIA).






    kenyataan dalam facebook mereka.


    Terjemahan:

    23 NOVEMBER 2011
    11:28PM BUTTER LAUMEREKA DENGKI DENGAN KEJAYAAN ORANG LAIN. APA BEZANYA ORANG MELAYU DENGAN PENCURI?


    24 NOVEMBER 2011
    1:37AM DESMOND TEE DESMONDPERGI MATI MELAYU ****! TAK ADA KELEBIHAN! JADI MEREKA MENCURI!! ORANG MELAYU LOWCLASS!!

    2:49PM BECKY WONGTANPA ORANG CINA YANG MEMBANTU ORANG MELAYU, BOLEH KE MEREKA HIDUP SAMPAI SEKARANG? AMBIL BALIK DUIT YANG PERNAH KITA BAGI, SEMUA ****-**** INI TAK KAN MAMPU BUAT APA-APA. TAK LAMA LAGI MEREKA AKAN TAHU AKIBATNYA. MANA ADA 1 MALAYSIA, SEMUANYA TIPU! MEREKA SURUH TOLAK DISKRIMINASI KAUM TAPI MEREKA YANG MENGAMALKANNYA??

    5:14PM STEVEN LONGMATILAH MELAYU **** GEMUK MAK DIA!!

    -------------------------------------------------

    BIADAP!!! SEOLAH-OLAH KITA ORANG MELAYU HANYA MELUKUT DI TEPI GANTANG! SUDAH CUKUP DENGAN KUTUKAN & HINAAN KEPADA ORANG MELAYU. MARI KITA BUKTIKAN SIAPA YANG PERLUKAN SIAPA!


    MARI KITA LANCARKAN BOIKOT ROTI MASSIMO INI KERANA KEBIADAPAN MEREKA!

    ........................................................................... ...........................................

    INI ADALAH KOMEN PEMBACA YANG DISARING DARI BLOG PPIM

    probro said...

    Dalam hal ini, nampak sangat orang cina berpakat mencari pasal dengan org melayu. Mereka mungkin tidak berani melakukan serangan secara terbuka. Tetapi mereka secara berpakat melancarkan serangan halus dengan memboikot dan memburuk-burukkan perniagaan milik melayu,

    Perkara ni saya rasa memang dah berlaku sekian lama dan mungkin kita saja yang tidak sedar atau mengambil pot memandangkan ianya tidak secara direct ditujukan kepada keluarga kita. Namun jika kita tanya kawan-kawan yang berniaga, mereka dengan mudah boleh cerita betapa mereka sekian lama menghadapi boikot secara pakat oleh bangsa cina.

    Kalau beli bahan mentah untuk diproses jadi produk keluaran melayu seperti makanan ayam, telur, beras,tepung, susu, kopi, ikan, sayur, buah-buahan atau bahan keperluan pembinaan seperti simen, kayu, paku, skru, besi, atau apa saja yang kita beli daripada mereka. Mereka akan mengenakan harga lebih tinggi daripada bangsa lain.

    Ini menjadikan kos pengeluaran dan pembinaan kita lebih tinggi. Para pengguna melayu pula macam tak ada hati langsung untuk menolong sesama kita usahawan melayu sebaliknya hanya mencari yang lebih murah dan mudah.

    Akhirnya perniagaan melayu menjadi malap dan bungkus. Akibatnya amat kuranglah institusi perniagaan melayu dan anak-anak kita terpaksa bekerja jadi kuli batak bangsa lain. Salah melayu tidak sokong melayu dan akibatnya anak-anak kita yang tanggung jadi bahan maki hamun cina sampai mati.

    Malah ada kes yang dilapurkan anak-anak melayu jadi habuan seks bos-bos cina mereka. Diajaknya anak kita yang kerja sebagai marketing atau pembantu pejabat ke luar negara untuk urusan perniagaan dan diperdaya untuk ditiduri dan dijadikan habuan seks sampai puas dikerjakan mereka.

    Dendam mereka kini makin membara kerana mereka melihat melayu semakin lemah dan berpecah, tiada siapa nak pertahankan nasib anak2 melayu.

    Kini mereka secara jelas cuba menjatuhkan gardenia. Mungkin kerana gardenia tidak lagi membeli tepung kilang fmm milik robert kuok yang didapati mengandungi protin ****.

    Tepung untuk permit impot ap subsidi yang kerajaan bagi dibeli dengan kualiti yang paling rendah, kalau di negara china tepung gred ini digunakan oleh kerajaan china untuk membuat makanan ****. Tepung ini lah yang diimpot oleh robert kuok utk rakyat malaysia.

    Tepung ini dicuci bleaching dan ditambahkan protin **** supaya menepati spesifikasi.

    Impot makanan ****, kemudian dia claim subsidi bernilai ratusan juta setahun.

    Ertinya rakyat malaysia sama taraf dengan ****. Kalau kita makan roti biasa yang menggunakan tepung gred ini umpamanya roti canai, capati, atau roti massimo ertinya kita makan roti ****.

    Inilah kerja robert kuok yang mendapat ap special tepung dan gula selama 50 tahun oleh kerajaan malaysia. Sama macam ananda krishna mendapat special broadcasting permit selama 30 tahun.

    Bila gardenia enggan membeli tepung fmm robert kuok kerana terbukti ada dna ****, dia naik bengang dan membuka kilang roti massimo. Yang baghalnya, dia ambil pulak budak melayu bekas manager kilang gardenia untuk jadi ketua kilang massimo dan meniru semua produk gardenia.

    Sebagai seorang journalist melayu, saya memiliki network besar untuk mengorek aktiviti robert kuok. Saya kira, segala kekayaan dia dengan harta berbillion dengan bot bernilai 20 billion adalah memang betul dia ni tycoon.

    Saya amat sakit hati ketika wawancara dengan robert pengimpot tepung **** ini. Adakah patut dia kata kekayaannya bukan berasas dari malaysia sahaja kerana dia memiliki harta perniagaan berbillion di china dan seluruh asia.

    Apa yang benar dan pasti, robert memang memulakan perniagaannya dari malaysia dengan bantuan tun mahathir. Kalau tun tidak membuka peluang untuknya nescaya dia masih duduk jual hand phone di petaling street.

    Dalam career saya tidak boleh melepaskan geram saya. Tetapi di bog ini saya ingin meluahkan isi hati saya yang terpendam selama ini tanpa perlu bahasa persuratan sangat.

    Saya kira kerajaan dah terlebih bagi muka.

    Robert dah kaya vincent tan dah kaya, ananda pun dah kaya, apa lagi mau bagi special ap. Bagilah pada orang lain pulak.

    Melayu punya ap bukan macam mereka special ap, ertinya tiada orang lain boleh impot. Melayu punya ap boleh impot kalau mampu dan orang lain juga boleh dapat ap yang sama.

    Mereka punya ap lain, exclusive ap. Tiada siapa boleh import melainkan mereka.

    Kalau beginilah caranya, lebih baik kerajaan cari satu daerah dan bagi mereka jadi raja, malah kuasa mereka lebih dari raja kerana raja melayu pun tidak dapat special ap.

    Produk roti massimo pula sudah sah menjadi senjata mereka menyerang kepentingan dan perniagaan melayu.

    Dalam senario lain, robert kuok yang menguasai golden screen cinema dengan rakusnya menghalau semua stall outlets jenama 1901 milik melayu dan menciplak konsep yang sama diletakkan dalam rangkaian panggung wayang gsc. Produk makanan diambil dari sumber yang kita tak tau halal ke haram.

    Jelas mereka ini benci dan anti melayu.

    Puas hati saya dapat menulis seperti ini, tidak dalam akhbar yang saya bekerja sekarang. Namun atas rasa cintakan agama dan bangsa saya luahkan jua perasaan ini. Maaf kalau saya terkasar bahasa.

    Soalnya, apakah tindakan kita? Fikirkanlah bersama.



    Boikot tetap boikot massimo.

    Sumber Persatuan Pengguna Islam Malaysia

    Apa komen Melayu PAS dan PKR dalam pekara ini? Emmmm Percayalah mereka akan kata yang sealiran dengan Cina cina tu.. BOIKOT!!!

    Psssttt... Lu orang ingat benda ni baru ke? Nak duduk diam lagi? Lancar Boikot Habis Habisan le...





    Spoiler:

    sumber pon aku letak dalam spoiler untuk jaga hati hardcore PR :P
    http://www.papagomo.com/2011/12/kaum...ot-produk.html




    Last edited by anaktimur84; 31-12-11, 09:17 AM.

    Comment


    • #3
      Originally posted by morpheuzneo View Post
      Salam semua..,

      aku tak pernah dengar isu ni.. alih2.. smalam beli suratkhabar.. tgk ada 2 iklan dari gardenia dan ffm..

      Spoiler:



      dan mfm..



      Aku tertanya-tanya.. apa isu sebenarnya?

      setelah di selidik sikit.. dan di baca-baca.. , rupanya ianya adalah online kempen utk memboikot roti gardenia.., atas alasan kilang gardenia ni di miliki 30% oleh Bernas.. dan bernas di kuasai oleh Syek mokhtar bukhari.. dan di link kan dgn UMNO..

      para pengkempen ni - mostly budak2 cina lah.., dan mereka berkempen pun dalam bahasa cina.. dan begitu berdegah-degah skali kt lyn - mintak semua orang cina stop beli roti gardenia.. dan pilihlah roti massimo keluaran kilang milik robert kuok..!

      apa pendapat korang? dulu.. kita pakat boikot ramai2 roti high-5 sebab isu dgn halal haram .. kali ni isu berbeza.. kt mana kita sebagai pengguna islam? dan melayu.

      baca artikel bawah oleh the star..




      atau .. ada konspirasi kah?

      antara yg aku boleh fikir - massimo ni nak cepat dapat market share roti mereka.. , 1st mereka dah tawarkan roti mereka pada harga lagi murah.. dan roti yg lebih tebal.. patut biarlah market slowly accept them., tapi maybe pada businessman ni.. tak cukup laju.. so - kene ada something.. utk stir the market.. so keluarlah cerita2 macam ni... original cerita ni kita tak tau dari sapa., siap main race card pulak dah.

      pada aku ..kalau later on terbukti .. massimo sendiri di belakang isu ni.. aku yang akan 1st jadi orang yg stop beli roti ni. buat masa ni.. aku sendiri jual 2-2 jenis roti ni... kalau roti sandwich. mmg massimo menang dari segi harga dan ketebalan, tapi segi rasa masih gardenia.. sbb lebih susu kot?
      Tapi kalau roti krim.. gardenia jauh lagi sedap dan kurang manis berbanding massimi punya roti krim yg keras dan manissss sangat2.
      Kalo kuasa pembeli diambik kira dan racist mcm diwar-warkan..aku rase malay still kuat kuasa membeli...

      Sent from my GT-N7000 using Tapatalk

      Comment


      • #4
        Re: Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

        whatever it is..gardenia still the first choice.. mmg sodap..roti sampai ke akhir hayat

        Comment


        • #5
          Re: Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

          kuasa beli org melayu kat malaysia mmg terbesar ape

          tengok wayang time raya, sunyi sepi
          colgate siap buat full page advert

          dats why dari duluu lg aku sapot produk orang kite
          kalo xde alternatif barula terpakse amek brand 'orang luar'
          selagi halaaaaaaaaalll

          pasni dorang nk boikot ke ep si pizahat plak kot

          Comment


          • #6
            Aku tau massimo tu ahpek mari..so ttp pilih gardenia..bukan sbb rasis tp kena la cari yg halalan toyiban..

            Ade sesetengah cina ni sengaja je bikin kacau..mainkan isu rasis..padahal puak2 tu asalnya xde masalah pun dgn melayu..

            Cina2 mcm ni patot buang negara..mengganggu keamanan je..


            Sent from my GT-I9100G using Tapatalk

            Comment


            • #7
              Re: Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

              walau roti2 lain murah, aku tetap pilih gardenia..
              lebih enak dimakan begitu sajer..

              ketepikan politik, angkat bangsa melayu..
              politik is politik...
              tapi bila tang bangsa, walau apa pegangan politik, kita harus bersatu...
              tambah2 dalam hal halalan toyyiba

              Comment


              • #8
                Re: Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

                Belilah barangan jenama orang melayu beragama islam walaupun mahal sedikit sepuluh sen dua..asalkan berkualiti, dan halal lagi bersih..

                Comment


                • #9
                  Re: Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

                  sebelum ni memang Gardenia la yg paling bertahan, then try Hi-5 tapi tak jalan sbb tak sesedap rasa gardenia

                  pastu dlm awal bulan lepas, try beli massimo sbb kedai runci AAA tu offer RM2.60, try beli la. last2 gardenia gak dipili balik.

                  baru tau la pasal saham ke ape tu, jadi kalau dgn beli Gardenia, cam tolong bernas/syed bukhari yg muslim tu, kita mesti pilih!

                  memang semuanya ada cop halal tapi tetap dulukn yg ada syer dgn org muslim lah..

                  Comment


                  • #10
                    Re: Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

                    tak rugi beli gardenia yang sah2 ade pegangan melayu dalam tu.pastu jaminan halal.plus setahu aku syed bukhari ni banyak menolong dalam kebajikan orang melayu so tak salah kalau kita "kayakan" syed bukhari yang kemudian dia tolong orang2 melayu yang lain.mudah2an kita pun dapat syer sikit tolong bangsa sendiri.kalau takde syed bukhari ni xtau la ekonomi melayu kat malaysia ni camne.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

                      saper yg bagi muka kat Robert Kuok nih awal2? AP eksklusif tu Apa2pun aku tak pernah beli roti massimo dan rasanya takde sbb nak tukar roti. Kalau terjadi macam High 5 dulu baru aku tukar ..

                      Comment


                      • #12
                        Re: Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

                        sebenor-benornya.., isu ni nampak macam sengaja di ada-adakan .. kan? sbb.. bernas bukan baru beli pegangan dalam gardenia tu..! dari 2001 lagi.. apsal pulak timbul isu kata bernas bagi arahan soh gardenia berhenti beli tepung dari ffm?

                        nampak nor nipunya., sbb... .mmg selama ni gardenia beli tepung ikut mana supplier yg boleh menjamin kualiti bekalan dan harga.. ianya mmg normal market forces punya equation lah..

                        agaknya. massimo ni.. mmg dah nampak taktik online cyber smear campaign ni berjaya melingkup kan roti High-5 dulu., tapi nak main isu halal haram.. payah.. sbb gardenia mmg dah di sahkan mematuhi segala standard piawai yg di tetapkan oleh JAKIM.. , apa lagi taktik eh?.. haa.. main taktik race card laa! dia ingat pembeli utama negara ni adalah cina kot? dia lupa.. high 5 dulu mati sebab pengguna islam pakat ramai2 boikot roti ni..!

                        now.. kita tgk berapa lama kempen ni bleh bertahan! aku sakit hati sebenarnya tgk komen2 cina2 bodo tu...., tapi kita tgk kemana kempen ni nak pegi.. apa pendirian 2-2 syarikat ni... , kalau ternyata benar massimo sendiri yg cuba2 nak buat kempen ni., maka tak salah utk kita boikot kompeni ni.

                        tapi pada gardenia pun - kene take note jugak - kualiti roti massimo terutama pada roti sandwich dia mmg lebih baik dan harga lagi murah dari gardenia! pulak tu.. massimo punya margin lagi bagus dari gardenia! (aku tau sbb aku jual 2-2 jenis ni..! ) dan supplier massimo tak malas macam supplier gardenia.. dia masuk hari2.. tukar roti baru.! kalau gardenia.. berkira nak datang hantar roti..

                        Comment


                        • #13
                          Re: Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

                          aku beli dan makan gardenia bukan sebab tolong melayu ke
                          sebab roti lain tu bangsa lain jual ke
                          tapi sebab SEDAP dan HALAL

                          nyum nyum~~~

                          Comment


                          • #14
                            Re: Isu Roti Gardenia dan kronism.. apa isu sebenarnya?

                            huk ala roti pon buleh depa nak politikkan ke?
                            kalo nak ckp pasai roti je, awat depa tak ajak boikot produk2 yahudi laknat skali yg kita dok mentekedarah hari2 tu sedap onomnomnomnomnom

                            Comment


                            • #15
                              Nampaknya, modus operandi Freemason kali ni adalah mengunakan roti. Sungguh licik mereka ni.

                              Comment

                              Working...
                              X