Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

    Salam semua.., malam smalam satu lagi pekeliling.. yg mula di cadangkan semasa pembentangan bajet 2012.. telah di luluskan .

    mari kita baca.. , selepas baca.. apa aagaknya impak kepada anda kakitangan awam.. dan pendapat anda?

    ~~~


    Pekeliling Gaji SBPA 2012 baru akan keluar tidak lama sahaja lagi disebabkan Rang Undang- Undang Pembekalan 2012 telah pun diluluskan di Dewan Rakyat pada 23/11/2011 jam 10:33 malam smalam. Dan….antara perkongsian maklumat yang kami terima setakat ini berkenaan dengan dengan sistem gaji SBPA baru 2012 ialah :

    1) Skim Gaji SBPA 2012 Baru: “Exit Policy”

    Mana-mana kakitangan kerajaan yang dinilai tidak mampu menjalankan tugas secara fizikal dan mental, akan disarankan supaya berhenti. Manakala kepada kakitangan kerajaan yang cemerlang tetapi disebabkan tiada promotion jawatan dalam organisasi tersebut, anda dinasihatkan supaya bersara dengan berbekalkan PERKS yang lumayan.

    Walaubagaimanapun, kepada sesiapa yang berada dalam pengurusan premier dijangka agak kurang selamat. Pencapaian mereka ini akan diukur berdasarkan outcome & kesan, bukan lagi output seperti yang sebelumnya.

    2) Skim Gaji SBPA 2012 Baru: Pengredan Semula Jawatan

    Akan wujud pelbagai lapisan gred seperti berikut (secara kasar) :

    -Premier
    -Jusa
    -Pengurusan Tinggi
    -Pengurusan dan Profesional
    -Pelaksana

    Kalau diikutkan gred Premier dan Pelaksana adalah merupakan gred baru yg diwujudkan bagi mewujudkan kategori penjawat awam yang telah digred semula mengikut keperluan organisasi.

    Maksudnya kalau ambil gred bawah sekali iaitu Pelaksana, seseorang yang sekarang ini hanya bertugas sebagai pemandu, kenalah ada multiskill, mampu buat kerja tambahan yang lain seperti jadi tukang bancuh kopi, tukang photostat, tukang taip, tukang angkat telepon dan lain-lain lepas ini.

    3) Skim Gaji Baru SBPA 2012. Penilaian Markah Penjawat Awam

    -Bagi sistem gaji SBPA yang baru ini, markah penilaian akan menentukan -kenaikan gaji penjawat awam. Secara kasar akan dinilai seperti berikut :

    -Markah 95% keatas – kenaikan gaji adalah 15 %
    -Markah 85%-95% – kenaikan gaji adalah 8%
    -Markah 75 % – tiada kenaikan
    -Markah 70 % – disyorkan tamat perkhidmatan


    4) Jadual Gaji SBPA 2012 Baru : Sistem Gaji Baru

    It's a great time to get a great-looking new PC. Offers here.
    Mengikut formula yang digunakan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) selepas menjalankan kajian, secara kasarnya, gaji penjawat awam bermula daripada jawatan KSN adalah seperti berikut :

    -Ketua Setiausaha Negara – RM50,ooo
    -Premier – RM40,000
    -Jusa C – RM12,000
    -Pengurusan & Profesional – RM6,000
    -Pelaksana – RM3,000

    sumber : http://beritasemasa.com/gaji-sbpa-2012-pekeliling-baru

    ~~~
    wah.. lepas jusa C .. ada lagi tinggi dari Jusa? premier? apa premier tu buat...

    cer bagi pencerahan sikit.. aku tak faham sangat..

    pendapat aku selaku salah seorang pembayar cukai negara -> bagus.. cadangan ni.. juga 'generous'! peluang kenaikan gaji sampai 15%! pergh.. swasta pun max 10% loh..! kalau kau normal2.. dan meeting kriteria.. (on par) .. dapat 5% aje.

    So..15% dah cukup bagus punya motivasi utk pastikan pekerja bekerja keras!

  • #2
    Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

    -Markah 95% keatas – kenaikan gaji adalah 15 %
    -Markah 85%-95% – kenaikan gaji adalah 8%

    -Markah 75 % – tiada kenaikan
    -Markah 70 % – disyorkan tamat perkhidmatan

    menarek... byk neh

    aku suka

    tapi tataulah bila dah tukar sistem camni dia senang2 nak bagi markah 95% keatas
    Last edited by Slash; 30-11-11, 10:32 AM.

    Comment


    • #3
      Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

      mana yg kerja bagus tu.. mmg patut laa.. dapat reward! , mana yg keje nak tak nak aje tu.. kasi cantas laa. So.. harap nya exit policy tu boleh guna dengan berkesan.

      Comment


      • #4
        Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

        Jusa C ni sama level dgn VK1 utk full Prof ek kalu IPTA.

        KSN RM50K? lagi tinggi dari PM tu

        Comment


        • #5
          Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

          aku ada full slide masa sesi pembentangan yg pertama aritu tp tak bole nk expose kat sini la

          bg aku skim ni bagi modal besar kat pembangkang tembak (esp part gaji premier)
          premier tu kontrak n mostly picked from swasta yg taktao inner-working gomen

          tu je lah nk cakap


          even ada dua kem
          ada yg setuju nak rak (sbb gaji naik) ada jugak yg cakap bad decision at a bad time
          ye lah kesian sama orang kamponnnnggggggggg
          Last edited by DatukM; 30-11-11, 10:48 AM.

          Comment


          • #6
            Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

            cantik diluar, didalam ntah sapa tau

            Comment


            • #7
              Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

              salam, naik tuh nampak mcm le best sangat. skrg ni punya increment gomen yg saya tahu, utk pegawai gred 41, tahunan kalau takde kes yg tahan naik gaji, kenaikan hanya RM90+. kalau penolong pegawai gred 27-29 dalam RM50+. Tak kira la gaji dah berapa gaji dia dalam gred tuh, kenaikan mcm tuh selagi tak naik pangkat/gred. So %-% baru ni nampak mcm menarik. Cuma nak smpi dapat 95% tuh.. mcm tak berapa ble nak dapat je. 85% tuh pun kadang2, 81-84% mungkin ada la... tgk boss la mcm mana.

              but then susah, nak cerita, pekeliling pun tak keluar dan finalize, ada juga dgr cerita semua kena paksa masuk skim baru ni, tak leh stay skim lama - so kena la kerja smpi umor 60 tahun.. sangap.

              Comment


              • #8
                Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

                Originally posted by DatukM View Post
                aku ada full slide masa pembentangan aritu tp tak bole nk expose kat sini la

                bg aku skim ni bagi modal besar kat pembangkang tembak

                apsal pulak nak tembak.., kalau skim bagus.., pelaksanaan bagus.. tembak laa pakai peluru apa pun.. pasti kerajaan ada jawapan ampuh.

                yang di risaukan.. kalau pelaksanaan indah khabar dari rupa.. itu baru kene tembak.

                dari sudut maklumat kecil yg aku baca ni.. nampak menarik laa offering terbaru kerajaan ni.

                satu - bleh tarik talent baru pegi kt gomen..

                dua - bleh campak ulat2 dan kutu tak guna dlm gomen keluar.. tanpa risau kene saman atau kes mahkamah yg panjang.

                ~~

                hari ni.. dlm suratkhabar..! sorang pegawai polis.. menang saman ke atas kerajaan.., dan dapat balik jawatan dia...!
                menang dari segi teknikal aje.! sebab dalam kertas pertuduhan tidak terdapat tarikh dan masa yang tepat utk mensabitkan kesalahan anggota yg di buang tu.. jadi kerajaan kalah kes..!

                baca >> Court: Cop's sacking invalid

                Comment


                • #9
                  Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

                  oh lupe nk quote posting sendiri

                  conli am i osem o not
                  Originally posted by datukm View Post
                  eh nnt ko akan sain dua borang

                  satu opsyen umur
                  n satu lg natang sbpa ni

                  sbpa ni menarek sbb gaji kompetitif dgn swasta
                  cara kerja mcm swasta, 360 degree peer review
                  katakan ko pedap 10 taon keje gomen then ko bole keluar swasta (pencen jalan tp ada calculation dia la) then bole masok balek gomen n demand gaji (kalo disambong)
                  then kalo bagos bole fast-track promotion pintas2
                  peh tu senang kene buang, siyes

                  gred dah takde 27 29 41 44 48 bagai sume tu
                  sume pakai 1-1, 1-2 ... 4-5 (ikot kelulusan akademik) - ala2 gred sistem lama dulu

                  malas lak nk bukak tred
                  lgpon mende ni dorang tgh dingdong lagi sampai lah mid dec ni

                  Comment


                  • #10
                    Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

                    sokong.!
                    kalo tak perform leh get lost. golongan ni menyemak jer lebih.
                    tapi nanti 95% tu ada la main politik plak.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

                      evaluation tu takde unsur2 bias ke.
                      anak emas, etc.

                      kalu kaki bangkang ke, ni la peluang nak ditch out kot.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

                        Originally posted by mnajem View Post
                        evaluation tu takde unsur2 bias ke.
                        anak emas, etc.

                        kalu kaki bangkang ke, ni la peluang nak ditch out kot.
                        Aku nak tengok camner perlaksaan evaluation tu, kalau tak betul maka bertambah2la kaki jilat dan kaki ampu yg biasanya keje dia cari cara nak jilat saje.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

                          insiders joke - Skim Bodek Pandai Ampu
                          skim ni nak luluskan kenaikan gaji je sebenarnye
                          skim evaluation lak balek ke asal (tp dgn tambahbaik la opkoz, insya Allah)

                          hui bahaya aku ckp cani nih
                          bole kene exit policy

                          Comment


                          • #14
                            Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

                            Originally posted by mnajem View Post
                            evaluation tu takde unsur2 bias ke.
                            anak emas, etc.

                            kalu kaki bangkang ke, ni la peluang nak ditch out kot.
                            ade gak aku terpikir pasal ni...yang negatif kaki ampu mmg akan terus ampu,yang kaki bangkang tunggu la nasib...tapi dari positif side mmg bagus untuk mengalakkan kualiti kerja yang lebih efisen,mana keje yang xmendatangkan hasil yang bgus mmg xde kenaikan..yang premier aku dengar yang swasta boleh apply untuk jawatan kerajaan

                            Comment


                            • #15
                              Re: Pekeliling Baru Gaji SBPA 2012.. - apa impak terhadap anda - penjawat awam?

                              tu la harapnye.. program integriti tu org betul2 take seewiesss

                              Comment

                              Working...
                              X