Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Tentera generasi baru Singapura manja

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Tentera generasi baru Singapura manja

    ^
    ^
    ^
    sebenarnya...kita perlu pandang berat juga akan pendapat tersebut.

    Comment


    • #17
      Re: Tentera generasi baru Singapura manja

      Diorg masuk NS pun terpaksa klu tak kena jail.

      Klu xde kelengkapan canggih, Singapore Armed Forces is nothing.

      Penganut2 agama Kristian fahaman Jehovah Witness ramai yang ke "dalam" sebab tak mau angkat senjata.
      Last edited by Neo5; 01-04-11, 08:49 PM.

      Comment


      • #18
        Re: Tentera generasi baru Singapura manja

        dalam dokumentari "every singaporean son" tu memang obvious kemanjaan bebudak nie,
        aku yakin kalau buku lima bertemu buku lima askar kita senang2 klepet diorang,
        try baca blog abg2 askar kita, diorang kena pyscho mental and fizikal tahap gaban,
        cuma maybe equipment kita ada kurang sket dari diorang,
        tapi kalau takder pengambilan komisen berlebihan mungkin askar2 kita dapat equipment yang lebih relevan kot.

        Comment


        • #19
          Re: Tentera generasi baru Singapura manja

          Originally posted by phrozen View Post
          dalam dokumentari "every singaporean son" tu memang obvious kemanjaan bebudak nie,
          aku yakin kalau buku lima bertemu buku lima askar kita senang2 klepet diorang,
          try baca blog abg2 askar kita, diorang kena pyscho mental and fizikal tahap gaban,
          cuma maybe equipment kita ada kurang sket dari diorang,
          tapi kalau takder pengambilan komisen berlebihan mungkin askar2 kita dapat equipment yang lebih relevan kot.
          Eh apa pulak kurang equipment.. Malaysia kan ada C4 ngan kapal selam baru beli.

          Comment


          • #20
            Re: Tentera generasi baru Singapura manja

            Originally posted by highlander View Post
            Eh apa pulak kurang equipment.. Malaysia kan ada C4 ngan kapal selam baru beli.
            tak dilupakan 6 bijik kapal baru order tu.

            Comment


            • #21
              Re: Tentera generasi baru Singapura manja

              Singapore Armed Forces hold the record as the largest number of equipments and the most advance war equipments in SEA.

              The SAF utilises technology as "force multipliers", especially in the area of C4I integration, which will enable its various units to fight in an integrated manner.

              The Army, Air Force and Navy are linked via advanced data-links and networks to enable coordinated attacks and support for various units and forces. Technology is an important element in the SAF's transformation into a 3rd Generation Fighting Force.


              The SAF acknowledges that technology is crucial for overcoming the limitations of Singapore's small population. Having consistently had one of the largest defence budgets in the Asia-Pacific region, Singapore has focused on maintaining its spending on sophisticated and superior weaponry.

              Research and experimentation to develop a technological edge began as early as 1971, even though the SAF then had only rudimentary capabilities.

              The effort started off with a three-man team. At present,MINDEF is one of the largest employers of engineers and scientists in Singapore and the SAF continues to devote considerable resources to defence research and development (R&D) and experimentation - 5% and 1% of the defence budget, respectively. Singapore's education system has also produced national servicemen who can be trained to operate SAF's sophisticated platforms and systems.


              In Sep 2008, the SAF officially opened its Murai Urban Training Facility (MUTF) to hone the SAF's networked urban operations capability. The MUTF resembles a typical town and allows the soldiers to train realistically in an urban setting. In the same month, the SAF's new combat uniform, as well as the Advanced Combat Man System, were also unveiled for the first time.


              The country also has an established military manufacturing industry is responsible for the design and development of the following military hardware:
              • MATADOR - Unguided Short Range Anti-Armour Weapon
              • PEGASUS - Light Weight Howitzer
              • SAR 21 - Singapore Assault Rifle
              • Formidable-Class Stealth Frigate - Warships designed with stealthy characteristics, equipped with advanced combat systems and with longer endurance


              Leopard 2SG


              Dengan pelbagai missil buatan sendiri dengan kerjasama Rafael Industries, Boeing etc. Singapore Armed Forces have equipped themselves with a potent and lethal dose of annihilation power.

              Comment


              • #22
                Re: Tentera generasi baru Singapura manja

                Originally posted by luzirahs View Post
                ^
                ^
                ^
                sebenarnya...kita perlu pandang berat juga akan pendapat tersebut.
                pendapat tu dh dimomok sejak 80an dulu....well studied scenarios yg chief2 askar kita dh khatam

                Comment


                • #23
                  Re: Tentera generasi baru Singapura manja

                  mengenai tentera manja ni
                  aku rase bukan manja la kot
                  just bcoz pembantu tu dibayar every month
                  agaknye lg berat keja yg dikendung,
                  lagi besar kot gaji pembantu tu...

                  Comment


                  • #24
                    Re: Tentera generasi baru Singapura manja

                    Originally posted by maz View Post
                    mengenai tentera manja ni
                    aku rase bukan manja la kot
                    just bcoz pembantu tu dibayar every month
                    agaknye lg berat keja yg dikendung,
                    lagi besar kot gaji pembantu tu...
                    manja lah tu
                    siap dh pakai uniform askar pastu mintak maid tolong angkat.
                    patutnya masa pakai uniform askar...kena la tunjuk physical fitness

                    Comment


                    • #25
                      Re: Tentera generasi baru Singapura manja

                      Originally posted by hsbc View Post
                      pendapat tu dh dimomok sejak 80an dulu....well studied scenarios yg chief2 askar kita dh khatam
                      maksud saudara? care to elaborate more about it?

                      Comment


                      • #26
                        Re: Tentera generasi baru Singapura manja

                        Originally posted by UntaBesi View Post
                        tak dilupakan 6 bijik kapal baru order tu.
                        kita pnye TLDM mmg la gempak..tapi airforce??

                        Comment


                        • #27
                          Re: Tentera generasi baru Singapura manja

                          kenapa dengan airforce?

                          Comment


                          • #28
                            Re: Tentera generasi baru Singapura manja

                            Originally posted by luzirahs View Post
                            kenapa dengan airforce?
                            kte xbyk jetfighter

                            Comment


                            • #29
                              Re: Tentera generasi baru Singapura manja

                              byk org2 yg pro-singapore dgn bangganya mengatakan singapura blh menakluk johor dlm kurang dari 24jam..ye memang boleh tp 24-72 jam jela....cukup seminggu kena counter-attack, singapura pulak yg kena tawan haha
                              Singapura tak akan bertindak bersendirian... itu yang kita perlu ingat sentiasa.
                              Last edited by Morpheus; 03-04-11, 12:34 PM.

                              Comment


                              • #30
                                Re: Tentera generasi baru Singapura manja

                                Originally posted by visz View Post
                                kte xbyk jetfighter
                                Betul jgn kata nak intimidate/offence nak defence pun will be a hard job. Jetfighter paling banyak diperoleh oleh TUDM ialah A4TPM Sky Hawk buatan USA suatu ketika dulu, 88 unit kesemuanya dan akhirnya menjadi pembelian paling merugikan hampir semua tersadai di USAF Boneyard, gurun somewhere in Arizona possibly.

                                Originally posted by Morpheus View Post
                                Singapura tak akan bertindak bersendirian... itu yang kita perlu ingat sentiasa.
                                Singapura ada joint training/base di negara2 rakan seperti USA, Taiwan, Thailand, Australia, Brunei.
                                Last edited by Neo5; 03-04-11, 01:26 PM.

                                Comment

                                Working...
                                X