Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

    1. Media Lubnan dan antarabangsa pada Ogos baru-baru ini menyerang hebat reputasi Indonesia apabila tenteranya lari dari medan tempur

    2. Mereka menyifatkan askar Indonesia gagal memainkan peranannya sebagai pasukan Unifil

    3. Pasukan Unifil hebat ketika keadaan aman tetapi melarikan diri apabila tercetus pertempuran walaupun kecil, begitulah kata-kata akhbar berbahasa Arab dari Lubnan apabila memaparkan cerita dua askar Indonesia yang melarikan diri dari kawasan yang menjadi tanggungjawab mereka

    4. Kisah yang memalukan imej pasukan pengaman dari Indonesia ini turut disiarkan oleh agensi berita antarabangsa AFP

    5. Berikut merupakan petikan berita itu, yang mengisahkan askar Indonesia melarikan diri dengan teksi

    7. Untuk lebih adil dan untuk tidak berat sebelah, saya siarkan juga petikan berita yang memaparkan kisah sebenar dari panglima perang Indonesia…SILA LIHAT KE BAWAH

    Criticism as Two Indonesian Soldiers Flee Lebanese, Israeli Battle in Taxi

    Beirut, Lebanon. Lebanese media have lashed out at the UN Interim Force, which includes Indonesian soldiers, in Lebanon, calling it an “impotent” bystander after a deadly border skirmish between Lebanese and Israeli forces.

    “The impotent international forces beat a retreat, left the place of combat and watched the unfolding events from afar,” said the daily As-Safir, which is close to the Shiite movement Hezbollah.

    UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon) had asked its soldiers only to “make a show of arms … against enemy forces,” the newspaper said on Wednesday. It had “encouraged [the enemy] with its reticence, without effectively intervening to prevent the Israeli aggression,” the newspaper alleged on Wednesday.

    Lebanese and Israeli troops traded deadly fire on their tense border on Tuesday in the worst clash since the 2006 war between the Jewish state and the Shiite Hezbollah. Two Lebanese soldiers, a Lebanese journalist and a senior Israeli officer were killed.

    The Al-Anwar daily mocked the multinational force, saying it “fulfills its role perfectly” when things are calm.

    “But … when confrontations flare it is only a simple spectator, which contacts the two parties to try to restore calm and then submits a report to the Security Council,” the newspaper said.

    Daily An-Nahar daily said: “The question is, what to do if the incident is repeated … in particular regarding the claimed role of UNIFIL.”

    “Why did UNIFIL not help the army, at least by offering first aid?” it questioned, citing senior sources involved in calming the border tension.

    It said an organization such as UNIFIL was “obliged to deal with the evacuation of casualties.”

    On Tuesday, Hezbollah-run Al-Manar television aired images of two Indonesian soldiers, presumably from UNIFIL, leaving the site of the skirmish in a shared taxi.

    New TV, which also sympathizes with Hezbollah, spoke of the “escape” of UNIFIL soldiers.

    The UN force urged “maximum restraint” following the clashes along the so-called Blue Line, a UN-drawn border.

    The acting force commander, Brigadier General Santi Bonfanti, flew to the site of the clashes and personally called on both parties to “stop firing in all the area.”

    UNIFIL has some 13,000 troops from various countries stationed in southern Lebanon.

    The force, which was set up in 1978 to monitor the border between Israel and southern Lebanon, was considerably beefed up in the wake of the 2006 war between Hezbollah and Israel.

    Agence France-Presse



    DIBAWAH INI ADALAH PANDANGAN DARI SEBELAH INDONESIA

    Panglima Bantah TNI Tinggalkan Pertempuran Israel-Lebanon


    Bogor (ANTARA News) – Panglima TNI, Jenderal TNI Djoko Santoso, membantah prajurit TNI yang tergabung dalam United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) meninggalkan medan pertempuran saat terjadi kontak senjata antara pasukan bersenjata Israel dan Lebanon.

    “Bukan kabur, sampai kemarin pasukan kita berlindung di bangunan di situ,” kata Djoko ketika ditemui di sela-sela rapat kerja nasional di Istana Bogor, Kamis.

    Pasukan perdamaian Perserikatan Bangsa-Bangsa/PBB untuk Lebanon (Unifil) yang melibatkan sejumlah militer profesional, termasuk batalyon TNI, menjalankan misi di Lebanon Selatan

    Menurut Djoko, pasukan TNI justru telah melakukan upaya menjaga perdamaian dengan melaporkan kontak senjata itu.

    Sesaat setelah kontak senjata, pasukan TNI langsung melapor ke pos komando dan ke pihak yang bertikai. Melapor dan berlindung, kata Djoko, adalah prosedur yang tepat yang harus dilakukan oleh pasukan TNI.

    Sebagai anggota pasukan penjaga perdamaian, pasukan TNI tidak boleh terlibat dalam kontak senjata.

    “Iya, kita kan peace keeping, ada mekanismenya, dilaporkan ke atas,” kata Djoko.

    Ia menyampaikan hal itu menanggapi maraknya pemberitaan media luar negeri tentang kaburnya tentara Unifil asal Indonesia dalam kontak tembak di Lebanon beberapa hari lalu.

    Kontak senjata itu terjadi antara pasukan bersenjata Israel dan Lebanon di perbatasan kedua negara tersebut.

    Bahkan, sebuah pernyataan menyebutkan bahwa pasukan Indonesia melarikan diri menggunakan taksi untuk menghindari insiden itu.

    Sumber 1

    Sumber 2

    Sumber 3


  • #2
    Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

    mana bisa mereka boleh perang sama malaysia...penakot

    Comment


    • #3
      Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

      haha

      suh la pasukan BENDERA tuh join TNI ke international punya mission

      kita tengok la camne

      Comment


      • #4
        Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

        Comel la mereka.

        Comment


        • #5
          Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

          Sebagai anggota pasukan penjaga perdamaian, pasukan TNI tidak boleh terlibat dalam kontak senjata.
          oo mcm tu rupanya.....jadi sblum masuk in askar tu dah sign tidak boleh mati upernya....

          Comment


          • #6
            Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

            xde telor dan keberanian ..patut jgn la berani carik gado

            Comment


            • #7
              Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

              tekencing gak mat indon ni yea

              Comment


              • #8
                Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

                hahah kalau dh peluru bersimpang siur atas kepala--& pada masa yg sama ammo pon dh abis
                cabut jela!!

                Comment


                • #9
                  Yela tp as askar lari dari medan perang..satu kesalahan beso.,,


                  Sent from my iPhone using Tapatalk

                  Comment


                  • #10
                    Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

                    Pisaukan ada

                    Comment


                    • #11
                      Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

                      aku dok memprovokasi di video youtube tu.! sama-sama jadi orang bodo.. join kutuk indo! masa nilaa peluang nk kutuk! korang tgk video2 yg sama di youtube.. berbagai nama.. ada yang siap ada dialog..! hutang dulu; yaa air! hhahaha..

                      ternyata diaorang ni cakap aje berdegah-degah. bila berdepan situasi sebenar lari!

                      harapnya - jangan laa askar malaysia pulak lari lintang pukang tinggal kan kasut di medan perang nanti! malu aku...

                      setakat ni askar kita membanggakan nama negara dan bangsa melayu dalam tugas-tugas mereka di arena antarabangsa!

                      Comment


                      • #12
                        Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

                        ha ha ha
                        ha ha ha
                        insiden yg sangat memalukan!

                        Compare to Msian yg lebih berani. Vid yg ni memaparkan komando Msia (x tau la kot Indon ke). tp berani tang lain. Kalau sy tak sanggup!!! malu woo...
                        http://www.youtube.com/watch?v=VF767l3BJqc
                        Last edited by highlander; 23-09-10, 09:41 AM.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

                          Originally posted by highlander View Post
                          ha ha ha
                          ha ha ha
                          insiden yg sangat memalukan!

                          Compare to Msian yg lebih berani. Vid yg ni memaparkan komando Msia (x tau la kot Indon ke). tp berani tang lain. Kalau sy tak sanggup!!! malu woo...
                          http://www.youtube.com/watch?v=VF767l3BJqc
                          cam orang asli je tu highlander hehehe,bogel pastu pakai boot..pelik nye

                          Comment


                          • #14
                            Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

                            Originally posted by highlander View Post
                            ha ha ha
                            ha ha ha
                            insiden yg sangat memalukan!

                            Compare to Msian yg lebih berani. Vid yg ni memaparkan komando Msia (x tau la kot Indon ke). tp berani tang lain. Kalau sy tak sanggup!!! malu woo...
                            http://www.youtube.com/watch?v=VF767l3BJqc

                            itu latihan komando. sape lah yang pegi upload video tu. tak patut betul lah. tu latihan dorang dalam hutan.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Tentera Indonesia (Unifil) Lari Naik Teksi Dari Pertempuran

                              Originally posted by EncikPali View Post
                              cam orang asli je tu highlander hehehe,bogel pastu pakai boot..pelik nye
                              Jgn ada yg berjiwa gay di kalangan insan2 tu dah la.

                              Originally posted by just. View Post
                              itu latihan komando. sape lah yang pegi upload video tu. tak patut betul lah. tu latihan dorang dalam hutan.
                              Take it positive. At least org akan tau yg komando Msia mmg hard core, biawak, monyet pun boleh makan, takde baju, takde rumah pun boleh hidup.

                              Comment

                              Working...
                              X