Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

    Aku selalu baca sekali imbas saja berita ni. Selalu keluar di The Star, Malay Mail dan akhbar2 lain. Cara berita ni di tulis macam berita ni tak berapa penting dan serius.. seolah2 ianya bukan isu mengenai rakyat negara kita..

    tapi apa yg aku baca hari ni kat Media online - The Nut Graph buat aku terpanggil utk berkongsi kisah pencabulan dan penganiayaan terhadap kaum Penan di sarawak.

    baca bawah ni ya, aku malas nk translate.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Penan girls and women were sexually violated

    9 Sep 09 : 5.45PM
    By Ding Jo-Ann


    Shadowy interior of a Penan home (Pics courtesy of Sofiyah Israa @ Flickr)

    PETALING JAYA, 9 Sept 2009: Nearly a year after, a government task force report has confirmed that Penan women and children in Sarawak were raped and sexually abused by timber workers.

    The report by the national task force set up in October last year also found troubling incidents of children as young as 10 years old being sexually abused by the timber companies' truck drivers when they took the children to school.

    The task force reported that students were "frequently molested" by the truck drivers.

    "In one account, the truck driver molested a 14-year-old's breasts on the journey to school," the report, written in Malay, said.

    It said that in another incident, a girl was taken away by the truck driver after the boys were told to get down from the vehicle. Other girls in the truck managed to escape, but were unable to help that one girl get down in time.

    In yet another instance, a girl was riding, together with her father, in a timber truck to go to Long Bangan to apply for her identity card. "Halfway through the journey, the passengers were told to alight, but the driver hung on to Mary (not her real name) and sped off. He then stopped the truck, dragged her to a bush by the side of the road and tried to molest her.

    "Her father and the other passengers ran after the truck after realising that Mary had been apprehended, and managed to catch up with them and stop any further abuse," the report said.

    An interviewee told the task force she had been raped by the timber company's truck driver on her way to a neighbouring longhouse, in addition to being raped when she was 12 outside the school compound by an unidentified man.

    "She recalled that the government used to provide vehicles to take them home from school during the term breaks. However, this had been discontinued, so they had to rely on the timber companies as the only means of transportation," the report noted.

    In the absence of any viable alternatives such as proper tarred roads or school buses, Penan children who live in the interior are entirely reliant on the timber companies for transport as some of their schools are located four to six hours away by truck.

    The report was prepared mostly from interviews conducted by ministry officials and other representatives, including women's groups, in November 2008 when they visited the Penan community in Sarawak. The task force was set up to investigate the allegations of rape and sexual abuse of Penan women and girls in the Baram district.

    Surprising release
    After close to a year of not wanting to make the report public, the Women, Family and Community Development Ministry released a copy of the report to Parti Keadilan Rakyat (PKR) Wanita chief Zuraida Kamaruddin on 8 Sept.

    "After months of unanswered calls and letters to the minister, I went to see the minister (Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil) yesterday and was informed by her staff that I could collect the report," Zuraida told The Nut Graph over the phone.

    The report was subsequently made available to The Nut Graph via e-mail.
    No explanation was given by the ministry as to why the report could not be made public initially. The ministry has also yet to explain why it took so long to make the report available to the public despite numerous calls to do so in the interest of public accountability.


    Penan woman
    Bigger picture
    Apart from documenting the individual instances of rape and sexual abuse, the task force also found that the Penan were especially vulnerable because of their low socioeconomic status and lack of access to government and healthcare services.

    The factors that cause the community's vulnerability include overdependence on timber companies for transportation and other services, poverty, and the remoteness of their villages.

    The report also cited the Penan's distrust of the authorities, and their low self-esteem as a result of prejudices against them.

    "All these factors — sexual violations, not having ICs, health problems, dropping out of schools — are closely related to imbalanced development. The lack of roads and public transportation causes the Penan difficulties in engaging with the outside world, including government agencies.

    "In order to ensure more balanced development, the involvement of the Penan in matters that affect their lives must be increased," the report said.
    The report also made several specific proposals to address sexual abuse, including raising awareness within the Penan community on personal safety, violence towards women, and sex education.

    "Teachers in Penan schools would also need to be educated to be sensitive to the specific needs and difficulties faced by the community," the report said.

    The task force also proposed for "trusted vehicle drivers" and a pupil management assistant to accompany the Penan children back to their villages. No specific proposals were mooted on how to make it easier for those who have been raped and sexually abused in the Penan community to report such incidents.

    Despite the task force's findings, it remains to be seen whether any of the offenders will be charged and brought to justice for the sexual abuse perpetrated on the Penan women and children. Although several police reports have been made, it is unclear whether the police will be investigating the matter.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Kasihan kan? syarikat2 balak ni macam begitu rakus sekali.. sudah lah kawasan hutan suku penan tu yang mereka ceroboh. tak cukup dgn balak mereka ambil.. balak mereka pulak mereka ratah kaum wanita penan. Yang bawah umur hingga umur 10tahun pun jadi..! mentang2 lah mereka tu tak ada apa2 .. mereka betul2 treat kaum penan ni macam binatang di hutan saja. guna .. campak.. agak2 bakal bawa masalah.. bunuh saja.

    Soalannya - mana pergi lelaki2 penan? kenapa mereka tak gunakan undang2 rimba saja? Sumpit saja para pemandu kurang ajar ni! kasi potong kepala lah! kenapa tak buat gitu ya?

    atau ada tukar 'cover' ke aktiviti2 haram ni? aku nak tau lebih lagi pasal isu ni.. nk tengok macam mana kerajaan bn nk handle isu ni..!

    isu ni naik pun sebab report yg di serahkan kepada PKR. Kalau Anwar bijak dia boleh tolong orang2 penan ni.. dan dapat sokongan ikhlas dari orang2 sarawak.

    terlalu sibuk politiking.. nasib rakyat negara sendiri jadi mcm binatang buas di hutan saja.

    sedih. ..dan bengang.

  • #2
    Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

    Sebenarnya, kes ni dah lama dah... kat semenanjung pun ada... tapi tak la sebrutal kat sarawak nun.

    not having ICs
    this is the main prob. dorang ni mcm denied from being a M'sian citizen.

    and pls remove the hyperlink on the 'police' part tuh. saya rasa sedikit tersinggung.

    Comment


    • #3
      Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

      The state government tido, wakil/staf yg diberi tanggungjawab tak buat kerja.

      Simply a tragedy.

      Comment


      • #4
        Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

        orang penan ni suka pindah randah. mereka kaum nomad. aku penah jumpe sorang lelaki penan kat sarawak. pemalas nk mampus. orang nk posing ambil gambar pun die wat dek jer. maybe sebab tu la lelaki penan ni tak membela nasib kaum mereka sendiri.

        mungkin masa pompuan diorang kene rogol tu, lelaki penan ni tgh best layan tido.

        kalo orang ulu dan melanau rajin, mereka wat rumah tinggi2. orang penan dok lam pondok jer.
        Last edited by sp3d2; 10-09-09, 03:02 PM.

        Comment


        • #5
          Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

          berita lama ni sebenarnye
          tapi x selesai2 lagi

          Comment


          • #6
            Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

            teringat bruno manser yang memperjuangkan nasib org Penan. Tapi dulu takder internet hanya ada MSM jer, aku anggap dia just org putih yang menyibuk ttg hak asasi org di Malaysia. Rupanya skrg nampaklah betul apa yang diperjuangkan. Patut la kenapa kerajaan Sarawak memburu dia satu masa dulu. untuk menutup pelbagai "jenayah" rupanya.

            http://en.wikipedia.org/wiki/Bruno_Manser

            Comment


            • #7
              Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

              Originally posted by AbdullahCheng View Post
              and pls remove the hyperlink on the 'police' part tuh. saya rasa sedikit tersinggung.
              pasai apa nk tersinggung?

              link tu mmg asal ada dalam artikel tu. tiada bentuk hasutan atau hinaan pun.

              link police tu.. merujuk kepada berita di bawah ni.


              No budget, so no to rape probe

              The police have reportedly told Non-Governmental Organisations (NGO) members that it is unable to support a joint Police-NGO mission to investigate the allegations of rape of Penan schoolgirls by logging company workers in Baram because of a lack of money.
              itu saja isinya.. untuk apa perlu anda tersinggung?

              boleh jawab dlm bentuk pm, utk tidak off-topik kan thread ni.

              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

              ttg komen yg kata orang penan ni pemalas, yg ni aku -no komen. sebab tak kenal sikap dan perangai orang penan ni.

              sbb.. kalau tgk dari suku2 kaum asli kt malaysia ni.. macam rajin aje.

              cuma cara hidup mereka mmg relax gila lah!

              kalau ada input2 lain.. dari sumber2 berita atau bahan2 bacaan lain.. silalah kongsi di sini.

              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

              info pasal Bruno Manser tu.., hmm. kena cari buku Lakei Penan, utk faham apa yg dia perjuangkan utk orang penan ni. Sebab masa zaman mahathir - dia label Bruno Manser ni pengacau.. dok sibuk2 masuk negara orang dan kacau suasana aman (kata Tun lah.. )

              Tapi kalau Bruno pun memperjuangkan nasib Penan dan wanita2nya.. maka.. aku kena re-visit sejarah lah. Banyak benda yg kita tau sebelum ni melalui media massa kita kadangnya.. selepas 10-15 tahun.. baru kita tau isu sebenar.. dan apa yg mereka telah selewengkan fakta.

              sapa jumpa link utk muat turun atua beli DVD bawah ni.. kasi tau ya.

              Last edited by morpheuzneo; 10-09-09, 03:24 PM.

              Comment


              • #8
                Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

                org asli kalau malas mmg takleh dok utan rasanya..rasanya dorang lagi rajin drpd org bandar ni..

                Comment


                • #9
                  Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

                  Originally posted by sp3d2 View Post
                  aku penah jumpe sorang lelaki penan kat sarawak. pemalas nk mampus. orang nk posing ambil gambar pun die wat dek jer. maybe sebab tu la lelaki penan ni tak membela nasib kaum mereka sendiri.
                  erk...
                  ko baru jumpe sorg dari beratos2...
                  then kebetulan org yg ko jmpe tu plak malas nk layan ko...(penat mayb)
                  dh ko chop diaorg sume pemalas...
                  apekah??

                  Comment


                  • #10
                    Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

                    sepanjang hari die dok lepak kat dalam pondok die.....

                    tapi aku tarik balik la kenyataan aku tu. mungkin yg lain rajin. aku yg overgeneralize.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

                      aku rasa orang penan ni ada slow sikit laa...
                      kalau orang iban dah tentu kena potong kepala perogol tu...
                      tak pun kena mandrem...
                      ( kalau salah mohan maaf haaa...)

                      Comment


                      • #12
                        Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

                        ni salah abu bakar elah la...
                        tak membela nasib kaum sendiri...


                        kes2 mcm ni dianggap kes terpencil...
                        byk lagi nasib org2 kampung kat pedalaman tu yg kita tak tau...
                        kesahihan cite tu pon kita tak pasti....
                        mana tau diorg tu diberi upah dlm memberi khidmat sex kat pekerja2 balak tu

                        Comment


                        • #13
                          Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

                          So apa tindakan kerajaan skrg nih? dari berita tuh pun, kementerian wanita yg mcm2 cerita bela wanita mcm nak tutup kes je? polis lakkata takde bajet?.. huh pelik..

                          hantar tentera la, tolong sana. tentera pun mmg dudok dalam hutan. sambil2 ronda, tolong org penan ni, lepas tu suroh masuk tentera raging jadi gagah.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

                            kalau dia pemalas tu apa salahnya. dah hidup kat hutan, bukannya kena berkejar traffic jam pun. tak de stress, darah tinggi dan segala penyakit orang bandar yg rajin.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Wanita dan anak gadis Penan di cabul dan di rogol sesuka hati.

                              orang asli gombak ade lg advance pe dlm hal2 nih...ni ade org yg bercerita lah...betul tak betul aku tak tau...suku ape aku tak ingat....perempuan dia yg carik laki tuk sex....ntahlahhh...katanyer...kalo dia berkenan ngan ko...tanpa segan silu mintak kt ko...saya nk benih awak...huhuhuhu...diaorg pun dah pandai melawa...ah beng2 timber co ni dah lama tibai diaorg...so...adelah yg menjadi benih nyer...jgn terkejut kacukan org asli ngan cina nih...huhuhuhu....ntahlaaa....aku tak tgk...susah aku nk mengiya kan...

                              Comment

                              Working...
                              X