Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

[impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

    aku terperasan berita ni.. impak paling terasa lah rasanya utk kilang2 high profile di malaysia!

    sumber dari The Register.

    Western Digital Hits the Buffer!

    sikit aku paste dari berita asal..

    Western Digital hits the buffers

    2,500 face the axe


    Western Digital has faced up to the deepening recession by announcing the loss of up to 2,500 jobs, executive pay cuts and the closure of manufacturing plants in Malaysia and Thailand.


    These actions are the result of a sudden and dramatic fall in demand for hard drives, particularly OEM demand for desktop, notebook and enterprise-SATA drives, which started in October and significantly accelerated through November. It affects all geographies with Russia, Korea and Latin America most affected through restricted customer credit access and weakening of local currencies against the dollar.


    Tight credit markets worldwide have led customers in all channels to reduce inventories. WD expects the reduced demand run-rates to last well into 2009.


    It says that revenue guidance of $2.025bn - $2.150bn, issued on October 23, no longer applies. Industry pricing is significantly more competitive than it expected and WD now expects revenue for the quarter to be $1.7bn - $1.8bn.


    In total the company is halting all manufacturing operations from December 20 until January 2 2009. Pay for all its executives, board-level directors and other senior management is being cut. One of the three hard drive manufacturing plants in Navanakorn, Thailand will close as will one of its two media substrate facilities in Sarawak, Malaysia.


    There will be a reduction in the number of temporary workers and a reduction in shift overtime, and workers who leave will not be replaced. This is intended to reduce manufacturing work hours by up to 20 per cent. The capital spending budget for fiscal 2009 will be cut from $750m to approximately $500m.


    These actions should be complete by the end of March, 2009 and will result in total charges of approximately $150m but will save $150m a year.


    CEO John Coyne’s base salary is cut 33 per cent. Chief Financial Officer Tim Leyden receives a 25 per cent base salary cut; the general counsel and chief technology officer both get a 15 per cent cut, as do the board directors.


    Coyne said: “We are taking these actions in order to strengthen our financial position and enhance the ability of our business to withstand an extended period of depressed demand while continuing to invest in the technologies, products and processes required to assure the continued success of our business.”


    The intention is to reduce WD’s expenses and “break-even” point to a level that allows it to be profitable and cash positive at a $1.5bn revenue run-rate.


    The immediate expectation is that Seagate will be similarly affected, and will follow suit with its own cost-reduction activities. ®

    makin teruk ler.. impak utk pekerja2 malaysia..!

    lepas ni pekerja2 Western Digital malaysia tu.. mungkin kene apply jadi cleaner utk gantikan pekerja2 indonesia yg patutnya kerajaan hantar balik lah!

    masa ni lah peluang nk kurangkan pergantungan kepada pekerja2 asing ni pun! bila dah terdesak.. rasa aku orang akan kerja apa saja.. hatta cleaner skali pun!

  • #2
    Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

    di melaka kilang solar terbesar di asia, sunpower akan dibuka di alor gajah, kalau jadi(maybe in 2010 siap, sekarang tanah dok ratakan), 8K pekerja diperlukan......few of my frens dah fly ke Manila utk transfer tech selama 9bulan....

    WD ni yg kat PJ tu kan?so kalau tersembamnye WD, kawasan serantau situ akan kena tempias - rumah sewa, kedai makan...etc...

    then aku rase cowok, cewek yg keje kat WD patut di berhentikan dulu before org tempatan...

    Comment


    • #3
      Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

      byk kilang dah cut production hampir 50%, terutamanya electronic.

      petrochem plant pon dah start tido.

      ade gak kilang yg jalan production, tp diorg stockpile je product sebab buyer kurang.

      *mau sumber ke? kawan2 aku yg keje kat kilang2 tersebut.*

      Comment


      • #4
        Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

        apsal kuwait finance house siap nak bukak brach baru kt penang??gila byk duit pak2 arab nih!!!

        Comment


        • #5
          Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

          almost semua company especially mutinasional company facing this phase...
          but adan yang still survive and sustain.. lelain tu ada yang cut off budget...

          for time being, statistik pengangguran akan melonjak tinggi... this years, is the difficult period to all bisnessman..

          evan local pun still kena tempiasnya...mungkin ada hikamh disebaliknya... sape tahu..

          Comment


          • #6
            Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

            aku rasa dari tahun 2007 lagi dah dengar kilang western digital tuh nak tutup kat malaysia nih (kelana jaya) dan nak pindah ke china atau vietnam...

            so aku tak de la terkejut sangat...

            Comment


            • #7
              Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

              ..bahang .kegawatan pasti akan terasa pada pekerja2 dari sektor2 industri ini.....
              ..syukurlah pada mereka yang berada di sekor awam...masih ada punca rezeki lagi..apa pun kita kena waspada dan mulakan langkah berjimat cermat...

              Comment


              • #8
                Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

                suprisely, org yg pindah ke China patah balik ke malaysia sebab ketidak stabilan olotik sane membuatkan mereka serun utk bertapak disana....

                ini kes benar dari sister plant kami di sane, pekerja tutup gate then tunggu depan pagar & pegang kayu nak belasah CEO....then kepala2 kat sane yg dari malaysia semua pernah kena maki/pukul/sabotaj dgn rakyat China yg rata2 masih 3rd class mind set....

                my previous company jugak cenggitu, plant di china asik gadoh, terutama dgn cine singapore...

                back to topic, ada statement atas tulis seagate akan terjejas??aku rase mereka dlm proses expension kat senai, and still on going as per plan....how bad they will affected.....??? akan lihat tahun depan....

                Comment


                • #9
                  Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

                  Hempsss..sebenarnya aku lebih sukakan hidden agenda di sebalik itu sumerr.
                  Cuba korang buat kajian mengenai VSS, sapa yg paling banyak dpt duit yerr, bukan bangsa mana paling ramai kena VSS.

                  Comment


                  • #10
                    Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

                    impak kpd siswa siswi yng baru kuar dari U,poli dan lain2 yng melahirkan kemahiran bekerja..
                    aku pon dah blur skg..

                    Comment


                    • #11
                      Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

                      western digital?? bukan dah lama ke duk buang orang? dari tahun dulu2 lagik aku dgr. sebab kawan aku sana pun dah kena buang (tahun 2005 or 06 lopa daaa)

                      Comment


                      • #12
                        Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

                        baca economic forecast kat internet, its going to be 1998 again..
                        maybe lagi teruk..
                        hyperinflation.. baca kat sini
                        (read: graduates tak dapat kerja, syarikat banyak tutup, everything that had happened in 1998 mungkin akan jadi balik.. ingat taktime tu, huru hara sekejap..)

                        tapi ada orang ni cakap, dia pergi dengar seminar bank negara, kalau kita dapat survive the first 6 months next year, insya Allah selamat..

                        Comment


                        • #13
                          Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

                          skrng ni mmg da slow2 sgt2 da ekonomi, member aku kt westport skrng goyang kaki kapal x masuk semua 'lepak.' kt laut.

                          Comment


                          • #14
                            Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

                            bapak aku umur dah 50 tahun nih
                            sama ada dia kne VSS ataupon tggu pencen
                            lagi 5tahun
                            mcm takde impak sgt je rasenye
                            dia pon dah tak heran aku rase

                            Comment


                            • #15
                              Re: [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!

                              automotive industry pun dah start kena tempias, malam tadi kat buletin utama
                              dah keluar berita pasal nissan dengan honda yang dah start buang pekerja
                              company aku pun dah announce semalam 27% reduction untuk production kereta
                              tahun depan...seb baik la tak sampai nak buang pekerja...cuma takde kenaikan gaji
                              dengan bonus untuk next year...better than kena retrench

                              Comment

                              Working...
                              X