Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

skim pencen VS skim KWSP

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • skim pencen VS skim KWSP

    Nak tanya ape beza skim pencen n skim KWSP.....

    Antara dua nie mana lbh baik n untung utk kakitangan kerajaan yg telah diberi pilihan utk memilih antara dua skim nie?

    p/s: btl ke aku post kat sini...sbb nie kira mcm isu semasa gak....
    tp kalau salah minta jasa baik mod utk alihkan..tq..
    Last edited by Pu3ku; 28-11-08, 11:48 AM.

  • #2
    Re: skim pencen VS skim KWSP

    Salah bilik kot. Elok letak kat thread bincang2.

    Aku pun keje gomen. Rasanye elok ambik pencen. Banyak kelebihan pencen nie. Contohnye dari segi kemudahan perubataan dan pinjamaan etc.

    Kalau ambik kwsp lepas pencen dah takde kesitimewaan sebagai penjawat awam. Tapi kalau suami/isteri keje gomen salah sorang pilih la kwsp. Lepas pencen leh la buat biznes ke ape.

    Comment


    • #3
      Re: skim pencen VS skim KWSP

      better amik pencen..coz byk keistimewaanyer....kalo kwsp memang byk dpt lepas pencen tapi kali x pandai nk bahagi2 kan duit tu last2 abis gak...sbb tu la orang tua2 kata bile dh besar nanti keja gomen..cerah masa depan

      Comment


      • #4
        Re: skim pencen VS skim KWSP

        setuju dgn Lang....better amik skim pencen

        Comment


        • #5
          Re: skim pencen VS skim KWSP

          er..

          kalo ikutkan.. kwsp lagi banyak pulangan nya.! kalo pandai manage simpanan tu.. !

          pencen pun.. bukan selamanya banyak! berapa aje sebulan..! tapi cukup ler.. utk makan hari tua..

          kwsp.. kalau rajin manage duit tu masuk unit trust.., boleh dapat simpanan lebih utk hari tua..

          Adakah anda tahu kadar dividen EPF sejak 1983? sila lihat di bawah :

          Tahun - Dividen

          2007 5.8
          2006 5.15
          2005 5
          2004 4.75
          2003 4.5
          2002 4.25
          2001 5
          2000 6
          1999 6.84
          1998 6.7
          1997 6.7
          1996 7.7
          1995 7.5
          1988 - 1994 8
          1983 - 1987 8.5


          cuba lihat kadarnya.. makin menurun kan? walaupun fund nya makin besar.. dan kadar pulangan ASM dan ASW 2020 masih kekal pada 7 - 8..

          Amanah Saham Wawasan 2020 (ASW 2020) Dividend Rate Since year 1999

          Year Dividend

          2008 - 7.00
          2007 - 8.00
          2006 - 6.80
          2005 - 7.10
          2004 - 7.00
          2003 - 6.60
          2002 - 7.25
          2001 - 7.25
          2000 - 8.80
          1999 - 10.20

          Amanah Saham Malaysia (ASM) Dividend Rate Since year 2001


          Year Dividend

          2008 - 7.80
          2007 - 6.80
          2006 - 6.75
          2005 - 7.20
          2004 - 7.00
          2003 - 6.60
          2002 - 7.00
          2001 - 7.80

          aku tak tau ada tak skim di epf yg bolehkan kita keluar duit epf utk invest dekat asw2020 atau asm ni.! sebab pulangan nya.. memang stabil.! sapa yg manage duit kt ASM tu.. sangatlah bagus.. dan konsisten.

          Comment


          • #6
            Re: skim pencen VS skim KWSP

            duit epf memang bleh kuar utk dilaburkan di asw2020.. kira dibawah pnb ni.. hanya asw2020 sahaja yg bleh guna epf.

            ----------
            http://cyberalam.blogspot.com

            Comment


            • #7
              Re: skim pencen VS skim KWSP

              kalo aku baik amik kwsp.
              dah pencen dapat skaligus 4 buat bisnes atau pe2 di hari tua.
              tambah2 plak bagi mereka yg tak pasti lagi nak stay lama mana dm gomen macam aku ni.
              bila dpt better offer dr swasta, aku blah je.
              takyah pening2 pikirkan skim pencen yg aku dah pilih.

              lgpon,kalo ade emegency, ble amik skit dari kwsp,
              kalo pencen, tungggu le pencen dulu baru merasa.

              ntah2 tak sempat merasa...
              hdup ni singkat..hu hu

              Comment


              • #8
                Re: skim pencen VS skim KWSP

                ada bijak jugak kampung girl tulis kt atas tu..!

                kalau tak pasti nk keje lama ke tak dgn gomen.. baik amik kwsp aje..

                dia takleh amik 2-2 ke? hehhe.. tamak..

                tapi walau pun amik kwsp, semua gomen pun benefit lain pun dapat kan?

                Comment


                • #9
                  Re: skim pencen VS skim KWSP

                  Originally posted by morpheuzneo View Post

                  tapi walau pun amik kwsp, semua gomen pun benefit lain pun dapat kan?

                  benefit lain tk dpt..

                  lps habis servis, kira terputus semua benefit kalo amik option EPF.

                  kalo suami isteri kerja gov, sorang amik kwsp, sorang amik epf, masih selamat lagi, sbb masih cover lagi benefit2.

                  Comment


                  • #10
                    Re: skim pencen VS skim KWSP

                    Originally posted by tetikus View Post
                    kalo suami isteri kerja gov, sorang amik kwsp, sorang amik epf, masih selamat lagi, sbb masih cover lagi benefit2.
                    er.. kalo sorang amik kwsp.., sorang amik epf., somo ajo raso den....

                    ke tak sama? hmmm.... kene fikir jap.. ! aku rasa tetikus ni nakal ni.. kasi orang konfius..! sorang amik pensyen kot?

                    Comment


                    • #11
                      Re: skim pencen VS skim KWSP

                      gaji kecik amikla pencen...ada kemudahan kesihatan free lps retired

                      gaji besau amik lah epf

                      Comment


                      • #12
                        Re: skim pencen VS skim KWSP

                        Originally posted by tetikus View Post
                        kalo suami isteri kerja gov, sorang amik kwsp, sorang amik epf, masih selamat lagi, sbb masih cover lagi benefit2.
                        EPF = kwsp
                        lain ke?
                        mc2 la kau ni

                        Comment


                        • #13
                          Re: skim pencen VS skim KWSP

                          Sapa yang nak ambik skim pencen tue, korangnye kwsp akan close. Korang akan dapat duit korang balek, tak ingat berapo %, tapi agak banyak beb lepas la kalau nak buat kenduri kawen

                          Duit tue nnt jangan la bazir simpan la dalam asb or tabung haji or invest la kat mana2.

                          Comment


                          • #14
                            Re: skim pencen VS skim KWSP

                            Originally posted by morpheuzneo View Post
                            er.. kalo sorang amik kwsp.., sorang amik epf., somo ajo raso den....

                            ke tak sama? hmmm.... kene fikir jap.. ! aku rasa tetikus ni nakal ni.. kasi orang konfius..! sorang amik pensyen kot?
                            sori..sori..tk nak buat korang confuse..tersilap...sorang EPF sorang pencen..

                            typo error..maaf

                            ok senario nya camni, katakan aku dan isteri dua2 kerja dgn gov.., then decide aku nak ambil skim EPF, manakala isteri pulak, ambil skim pencen..

                            bila dah pencen, aku akan dpt duit EPF la mcm biasa..option ni sama je mcm org kerja swasta..dan bila je pencen, terputus la benefit2 sbbnya, aku ambil skim EPF..termasuklah kemudahan medical (ni paling penting)..

                            tapi oleh kerana isteri aku ambil pencen, ianya telah cover suami, anak2 lah dlm skim tersebut... so inilah yg aku maksudkan selamat..

                            maaf kawan2 tk perasan ada typo error...


                            Originally posted by pablo_the_don View Post
                            EPF = kwsp
                            lain ke?
                            mc2 la kau ni
                            tk perasan tersilap tulis bang... maaf eh..

                            Originally posted by Lang View Post
                            Sapa yang nak ambik skim pencen tue, korangnye kwsp akan close. Korang akan dapat duit korang balek, tak ingat berapo %, tapi agak banyak beb lepas la kalau nak buat kenduri kawen

                            Duit tue nnt jangan la bazir simpan la dalam asb or tabung haji or invest la kat mana2.
                            since ramai kat tmpt aku ni before ni kerja dgn swasta dan masuk ke gov, EPF diaorg ada dekat 50k-100K.. so bila diaorg close account, mmg ramai yg joli sakan..

                            ada yg buat rumah, bisness, buat settlement hutang..


                            EPF dgn pencen ada pro n cons..tp pencen paling byk kebaikan la..

                            antaranya, medical, anak2 punya future in case something happen to us.

                            Comment


                            • #15
                              Re: skim pencen VS skim KWSP

                              Originally posted by Lang View Post
                              Sapa yang nak ambik skim pencen tue, korangnye kwsp akan close. Korang akan dapat duit korang balek, tak ingat berapo %, tapi agak banyak beb lepas la kalau nak buat kenduri kawen

                              Duit tue nnt jangan la bazir simpan la dalam asb or tabung haji or invest la kat mana2.
                              kalau amik skim pencen tak semestinya duit kat KWSP automatik tutup,
                              cuma majikan jer tak kasi caruman dan duit tak bertambah dalam tu sbb gaji
                              kita dah tak potong kwsp. kalau rasa nak biar dalam tu, biar jerla tapi
                              kalau akula baik aku amik dah letak dalam unit trust atau beli rumah ...
                              rasanya baki yg ada dalam kwsp anggaran dalam 45% jumlah yg sebelum tu,
                              tu pun kalau kita keje awal2 terus ngan gomen tapi kalau keje kat swasta
                              sebelum tu korang akan dapat balik full duit swasta tu. katakan masa
                              keje swasta korang ada 20K dalam kwsp pastu bila keje gomen jumlah ada
                              dalam 50K ... yg 20K tu korang dapat full+ 45% dari 30K ...

                              apa2pun aku amik skim pencen kot, musykil plak naper bleh tukar dari
                              kwsp ke pencen skang ... dah tepu ke?

                              Comment

                              Working...
                              X