Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

    Maka, bergegas2lah ibubapa untuk menghantar anak ke MCKK dan TKC.
    Memang dijangkakan dah sejak isu pengajaran Sains dan Matematik, ramai ibu bapa yang bising kenapa diajar dalam BI, akhirnya, sekolah2 BI akan diwujudkan balik semula, dan mereka akan menjadi elit.

    Kalau masuk MCKK dan TKC, dapat ambil International Baccalurate, dimana tahap dan penerimaan IB memang lagi tinggi dari SPM dan diterima di seluruh dunia.

    Option for students of elite schools to sit for IB or SPM


    PUTRAJAYA: Students of Malay College Kuala Kangsar and Tunku Kurshiah College may soon choose if they want to sit for the International Baccalaureate (IB) or the Sijil Pelajaran Malaysia.

    The IB diploma programme can be used for entry into major universities around the world.

    Education Minister Datuk Seri Hisham­muddin Tun Hussein announced that both schools would be offering the IB from 2011.

    “It will be up to the schools to decide if students can sit for one or both examinations,” he told reporters after releasing the third report card based on the National Education Blueprint 2006-2010.

    In March last year, Hishammuddin said heads of cluster schools would be given autonomy in five key areas: human resources, school funds, student intake, teaching and learning, and examinations and evaluation.

    “The heads of both colleges have been given the flexibility to decide. On our part, we want to see results,” he said.

    Cluster schools have been defined in the blueprint as excellent schools within an existing grouping, and each is supposed to be a role model for other schools.

    The schools can apply for funding of up to RM500,000 to carry out various projects, and must also identify niche areas (curriculum and non-curriculum) that they want to focus on.

    To date, Hishammuddin said the 30 cluster schools from the first batch had received half of their funding, with the rest to be given based on the performance of the schools.

    He said several of the cluster schools were already showing excellent results.

    “This includes SK Ulu Lubai in Limbang, Sarawak. This is a rural school but its pupils have a good command of English and have done well in sports and cultural activities,” he said.

  • #2
    Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

    MCKK n TKC je ker sekolah elit ? how about other premier school ?

    Comment


    • #3
      Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

      test 2 bijik dulu...

      wassalam.

      Comment


      • #4
        Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

        Originally posted by bangpit View Post
        MCKK n TKC je ker sekolah elit ? how about other premier school ?
        They're not ELITE.
        Premier and ELITE lain.

        MRSM not ELITE, they could have been, but they became like McDonalds.

        Comment


        • #5
          Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

          Owh, sejak bila plak stdnts MCKK & TKC bleh ambik IB?

          tapi IB ni lebih kpd engineering nye field je kan??

          Comment


          • #6
            Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

            My old school, VI pun apply to have IB as alternative.
            IB bukan engineering, all.

            Tapi requirement utk nak apply to have IB, the school must have the teaching capability and students English usage must be high.

            Comment


            • #7
              Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

              gripen ko VI batch bila? *drool*

              Comment


              • #8
                Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

                TKC,MCKK..

                STF takde hak hak..! Seri Puteri pun

                Comment


                • #9
                  Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

                  alam shah tarak.. sdar tarak oh apakah apakah... star tarak apash nish...

                  maybe nanti dia akan kasi kat KISAS

                  Comment


                  • #10
                    Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

                    smap kajang pun tadak apalah ahahaha...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

                      ko jangan najem karang kalau smap kajang ada smap labu pon nak gak..

                      hehehe

                      Comment


                      • #12
                        Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

                        Originally posted by mnajem View Post
                        smap kajang pun tadak apalah ahahaha...
                        ahaa.. smap labu, skolah lama aku pun nak gak..

                        Comment


                        • #13
                          Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

                          tapi kenapa MCKK? nak tarik penyokong dari MCCOBA sokong diorang ke? hehehehe

                          Comment


                          • #14
                            Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

                            alah.. sayang program Sekolah Wawasan idea Tun Dr M tu tak menjadi kenyataan..

                            program tu dah mati. bersama resignnya mahathir.. !

                            kalau projek tu.. terus dan dapat wujudkan banyak skolah2 wawasan.! maka secara sendiri nya.. sekolah2 aliran cina dan india ni akan mati dgn sendiri nya!

                            ibu bapa yg hantar anak ni.. nak yang terbaik utk anak2 mereka! (sapa pun kan! mesti nak jugak)

                            Idea mahathir - kita takkan dapat paksa skolah2 SRJKC ni di tutup kerana isu ini sangat sensitif ..!

                            tapi sikit sebanyak kita berjaya tunjukkan - bahawa dgn mutu sekolah kebangsaan yg elok.., maka skolah2 SRJK (I) India - tamil makin lama makin mengecil dan di tutup.. ini kerana kebanyakan parent india di malaysia berasakan pendidikan di sekolah kebangsaaan lebih baik dari SRJK (T)

                            perkara yg sama tak berjaya nak di jangkit kan ke SRJK (C) sebab mereka siap ada badan pelajaran dan beberapa pertubuhan pelajaran bahasa cina! (Dong Jia Zhong? tak ingat dah)

                            Kelebihan skolah cina - pencapaian matematik dan bahasa inggeris serta bahasa mandarin.

                            Kelebihan skolah wawasan - pelannya - utk counter sekolah2 aliran bahasa ni la. ada makmal komputer yang lengkap dan kemudahan pembelajaran terkini..

                            aku sempat menghantar anak aku ke skolah Cyberjaya - ini di panggil skolah bistari pulak (projek Telekom malaysia).. (sempat 2 tahun aje skolah ni)

                            memang mewah komputer dan IT ler sekolah ni.

                            Baca tentang Sistem Pendidikan negara kita di : Wikipedia

                            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`


                            Jadi dgn tertubuhnya cara baru utk ambil Exam ni.., apakah kebagusan nya?

                            Comment


                            • #15
                              Re: Sekolah2 Elite Tidak Perlu Ambil SPM

                              Koleh Tun Abdul Hamid takde kira fair la tu

                              Comment

                              Working...
                              X