Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

    Malaysia's 'worst in the world' taxis
    Sep 18, 08 10:56am
    The ads promoting 'Malaysia: Truly Asia' aim to welcome visitors with a warm smile to a prosperous and modern nation, so the taxi fleet branded 'the worst in the world' can come as a bit of a shock.

    MCPXEven the locals are not spared the shabby service of unkempt and hostile drivers behind the wheels of decrepit vehicles who refuse to use the meter, overcharge and pick-and-choose which destinations they will travel to.

    At the popular KLCC mall under Kuala Lumpur's iconic Petronas Twin Towers is a typical scene, as a gang of cabbies negotiate with a young Norwegian couple just metres from a signboard warning against 'taxi touts'.

    "Flat rate, flat rate, no metre," one driver insists as the tourists try to find a cab to take them to their hotel, less than two kilometres away.

    Anxious to escape the baking heat, they agree to pay RM25 for a trip that would have cost less than three ringgit on the meter.

    "Is it expensive? We don't know, we thought it is normal here," said the woman as they piled in with their shopping bags.

    More frequent visitors, however, are vocal in their criticism and say that aggressive and unprofessional drivers are tarnishing the nation's image as a squeaky clean and hospitable destination.

    "I first visited Malaysia in 2006 and I was impressed by everything I saw except for the worst taxi service I have endured," said Kabir Dali, an Indian tourist waiting in vain for a metered taxi at another mall.

    "I paid a whopping RM260 from the Kuala Lumpur International Airport to town and was later told that was twice the proper amount."

    Complaints about taxis are common in many countries, but in Malaysia it has escalated to an outpouring of frustration, on blog sites and in letters to newspapers.

    Worst among 23 countries

    In a survey by the local magazine The Expat, some 200 foreigners from 30 countries rated Malaysia the worst among 23 countries in terms of taxi quality, courtesy, availability and expertise.

    The respondents lashed the fleet as "a source of national shame" and "a serious threat to tourists - rude bullies and extortionists".

    Salvation is in sight though, as a number of smaller, up-scale operators enter the market to provide a more expensive but quality taxi service for frustrated visitors and locals.

    The uniformed drivers, behind the wheels of smart new multi-purpose vehicles and sedans, switch on the meter as a matter of course and do not refuse destinations - surprising and delighting commuters in the capital.

    Abdul Razak, operations manager for Dubai-based Citicab which launched here in January, said that even in poorer nations such as Thailand and Indonesia, taxis are smarter and the drivers far more courteous.

    "I would say it is the worst in this region, undoubtedly. I have travelled to all countries in this region and our company operates taxis in many parts of the world. The situation here is the worst I have seen," he told AFP.

    "The vehicles are in shabby condition, the driver will take you if he likes your face - that is, if he agrees with where you want to go for the price he insists on."

    Licenses linked to politicians
    The government has called on taxi firms to lift their standards, but various campaigns have achieved little, and many blame the lack of enforcement on rampant corruption in the police and bureaucracy.

    "It is difficult for the roads and traffic department to take stern action," said a security officer at one city mall as he watched the touts swoop.

    "Taxi operators and the company which hold the licenses are all linked to some politician or another," he said. "Drivers here are ruthless because they are unchecked by authorities who are almost non-existent."

    John Koldowski, from the Pacific Asia Travel Association, said that "less than desirable" taxi drivers have an outsize impact on a nation's image.

    "The first contact a tourist gets with locals is often during airport transits to hotels and it creates a very, very strong first impression, either be good or bad," he said.

    "Authorities certainly need to do their jobs and act upon any complaints strongly, quickly and visibly."

    sumber: - AFP
    Siapa lagi kalau bukan orang UMNO punya.
    UMNO politicians, threat to Malaysia's image to the outside world.
    Last edited by Gripen; 18-09-08, 01:55 PM.

  • #2
    Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

    ye..ye.. perkhidmatan teruk lagi mahal..
    dr bangi nk ke bandar seri putra pun diaorg charge RM25-30..
    dengan alasan bile balik nnt takde penumpang..

    Comment


    • #3
      Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

      hahahaha...
      kena lagi...

      Comment


      • #4
        Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

        dekat KLCC tu masa aku pi Westin tu ada dua version TAXI. Satu unmetered, memang banyak, nak tunggu yang pakai meter kena tunggu cab lain pulak.

        Dia ambik kesempatan la buat duit lebih.. tourist punye money exchange besar.. mana rasa mahal ke tidak.

        Comment


        • #5
          Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

          Tuh sumber news dari AFP, bukan Harakah or Suara Keadilan dan survey dijalankan oleh majalah The Expat, dan yang di survey pun Expat, bukan orang politik.

          Bangkai gajah susah nak kaver, memang dah lama tau orang politik (UMNO) yang pegang lesen teksi dibawah Kementerian Ushawan.

          Nak dapat teksi yang service macam Silver Cab (Singapore) or Comfort Cab (Singapore), lagi 20 tahun sekali pun kalau kerajaan lagu ni jugak, jangan mimpi. Forever Malaysia punya public transport never reaches 'World Class'.

          Comment


          • #6
            Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

            apabila iman tiada di dalam dada... macam nih la jadinya...

            Comment


            • #7
              Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

              Originally posted by mnajem View Post
              dekat KLCC tu masa aku pi Westin tu ada dua version TAXI. Satu unmetered, memang banyak, nak tunggu yang pakai meter kena tunggu cab lain pulak.

              Dia ambik kesempatan la buat duit lebih.. tourist punye money exchange besar.. mana rasa mahal ke tidak.
              True, but that's called 'stealing', and its haram, x kira kalau tourist tu Islam ke tidak.

              Comment


              • #8
                Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

                Originally posted by Chinozie View Post
                hahahaha...
                kena lagi...
                hehe.. penah kena ke?

                Comment


                • #9
                  Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

                  Originally posted by Baby^Gals View Post
                  hehe.. penah kena ke?
                  hahahaha...
                  UMNO kena lagi...
                  takkan nak tulis complete kot...td tu ayat tersirat...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

                    wahahah.. sorry la bro..
                    lembab sket arini.. tak sahur pg tadi..hahahaha...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

                      Aku penah kena, balik lewat dari opis, LRT dah takde, hari tuh pulak x drive gi keje and meeting pulak sampai lewat. 15KM punya jarak, kena ketuk sampai RM50.00.

                      Take it or leave it. Gi report pun, takde berita, siap bagi no teksi dan nama pemandu.
                      Kompeni teksi tuh, orang 'besar' punya.

                      Penah sekali, drebar teksi tuh cakap, lu nak report, lu report la, ini kompeni VIP punya.

                      Macam aku boleh agak je VIP mana punya dan kebal dari kena dakwa.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

                        Teksi yang menangguk diair keruh dan mecekik darah nie berlaku area lembah klang je..

                        area pedalaman still consider bertimbang rasa dan berhati perut...
                        memang diakui mahal la, charge teksi area kita nie...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

                          Originally posted by bergthegreat View Post
                          Teksi yang menangguk diair keruh dan mecekik darah nie berlaku area lembah klang je..

                          area pedalaman still consider bertimbang rasa dan berhati perut...
                          memang diakui mahal la, charge teksi area kita nie...
                          kat kampung aku Teksi(naik empat orang) dalam 40km sorang bayar RM3 je (dulu). skang ni tak tau la ada ke tak teksi, ramai orang hijrah ke bandar, soon akan jadi pekan mati la kot.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

                            salah satu list out dalam Misi Nasional PakLah, 2004-2020 membina rakyat dgn minda kelas pertama.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA

                              Originally posted by bergthegreat View Post
                              Teksi yang menangguk diair keruh dan mecekik darah nie berlaku area lembah klang je..

                              area pedalaman still consider bertimbang rasa dan berhati perut...
                              memang diakui mahal la, charge teksi area kita nie...
                              Bang,

                              Teksi di kawasan luar Kuala Lumpur, bandar besar mcm Penang,JB,Ipoh pun...apalagi Kota Bharu etc mana pakai meter. Ini dah tahun 2008, bukan 1968, meter pun x pakai lagi.

                              Mana ada tambang bertimbang rasa. Tujuan diadakan meter supaya boleh ukur jarak yang dilalui dan tambang, dan diukur dengan tepat.

                              Macam mana nak jadi negara maju ni, isu kecik macam teksi pun sampai 2008 x setel2 lagi, apa lagi 2020.

                              Nak buat macam mana, teksi2 ni bukannya dimiliki atau diuruskan oleh syarikat swasta yang betul2 bebas, tapi proksi politik. Penguatkuasaan pun kelam kabut.

                              Bagi lesen kementerian lain, penguatkuasaan kementerian lain. Kalau lesen JPJ bagi, penguatkuasaan pun JPJ (dan Polis) bagus.

                              Cadangan ni dah lama NGO bawak kat gomen, tapi x diambil pedulik, sebab kalau diberikan pemilikan teksi ni kepada syarikat2 yg bebas politik, macam mana orang politik nak buat duit.

                              Comment

                              Working...
                              X