Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Penang Nak Mansuh DEB....

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Penang Nak Mansuh DEB....

    aku baca dlm utusan pasai DAP nak mansuhkan DEB ni....so ape pandangan korang pasai ni.....kalo baca dlm utusan meloya semua tu kompem la kondem racist la ketuanan org melayu tergugat la....macam2 la.....

  • #2
    Re: Penang Nak Mansuh DEB....

    tak official lagi kot. aku tengah cari source yang counter benda ni.
    anyway, kalau ada DEB pun melayu penang dok ceruk kat balik pulau,kerja kilang takdak beza pun?

    Comment


    • #3
      Re: Penang Nak Mansuh DEB....

      ada ke takde DEB sama je.. menguntungkan org atasan je..

      Comment


      • #4
        Re: Penang Nak Mansuh DEB....

        yup memang tak official lagi....KM Penang nak bawak usul ni kat kerajaan pusat....aku rasa pon sama gak.....ada ke takde sama jerk....tapi dlm surat khabo Nazri taxi tu dok bising2...cam bagus..

        Comment


        • #5
          Re: Penang Nak Mansuh DEB....

          aku rasa DEB yang hanya memajukan umnoputra sahaja dimansuhkan.. mana yang baik dari DEB perlu diteruskan..

          Comment


          • #6
            Re: Penang Nak Mansuh DEB....

            ada tak sumber selain dr utusan, the star atau tv3?
            website DAP ada tak?

            Comment


            • #7
              Re: Penang Nak Mansuh DEB....

              Anwar kan semlm dah keluar statement yg diorang nak kekalkan hak keistimewaan Melayu... Hari Isnin paper kat Singapore dah sibuk pasal ni.. tapi aku check kat sini takde apa pun statement from the opposition...

              Benda ni mmg merbahaya.. tapi bukan senang diorang nak mansuhkan begitu sahaja... bukannye mcm nak waived saman... kalau diorang buat, susah ahh diorang nak stay sbg kerajaan negeri...

              Comment


              • #8
                Re: Penang Nak Mansuh DEB....



                Acik suka nak memetik kenyataan seor pemilik bloggers yg dah tentulah pro-pembangkang...

                Selamat Tinggal Perkauman...

                isu perkauman semakin didendangkan di akhbar2 dan tv sekarang. blog2 pun ada seko dua yang mendendangkan rentak yang sama. “cina dan india berubah undi”, “dap (cina) alternatif kepada mca”, “melayu (umno) berpecah”, dan macam2 bunyi tajuk yang sempat aku terbaca sepanjang dua hari ni.

                kesimpulannya? bagi aku, mereka cuba mengapi2kan bahawa malaya dalam bahaya sebab dap (cina) dapat kuasa! pengundi melayu menggadai tanahair kepada yb cina! melayu akan hancor! tanah melayu akan jadi singapura!

                tolonglaa wahai orang ameno. tadak trik lainka selain menakut2kan rakyat dengan perkauman dan singapura? korang tak paham lagi ka yang rakyat dah muak dengan cakap2 dan warning2 korang yang tak berasas!

                logik ameno yang kalah teruk sekarang ni senang, dap adalah parti cina, dan menangnya dap bermakna kemenangan pada orang cina yang akhirnya akan merampas tanah melayu dan kita akan merempat menjadi seperti kaum pribumi ostolia!

                biar aku betoikan sikit. dap bukan parti orang cina to even begin with. ia membawa ideologi yang lebih besar merangkumi semua kaum. hasil daripada strategi menakut2kan rakyat selama ini oleh kerajaan, ia mengecil dan akhirnya dimonopoli oleh minoriti kaum cina sahaja. tetapi hakikatnya, ia boleh disertai oleh semua kaum. india, melayu dan cina.

                bandingkan pula ameno, mic dan mca dalam bn. sapa boleh katakan kat aku yang itu bukan parti perkauman? mana ada bangsa lain boleh masuk mana2 satu parti ikut sedap dia? dan asal penubuhan ameno, mca dan mic juga adalah untuk menjaga kaum masing2!

                adakah mic akan memperjuangkan hak kaum lain? bagaimana dengan mca? bn kelihatan seolah2 seperti satu parti yang menjaga semua kaum, hakikatnya ia cuma terdiri daripada komponen2 perkauman yang besar. rasionalnya, jika dalam pilihanraya nanti mic dan mca berjaya mendapatkan kerusi lebih banyak dari ameno, dan pakatan berpecah untuk membentuk kerajaan hanya dari komponen mca dan mic, siapa yang boleh salahkan mereka nanti bila mereka langsung tak mau tengok isu kaum selain cina dan india? matlamat mereka itu sendiri adalah untuk menjaga kaum sendiri!

                berbeza halnya dengan pkr, dap dan pas. walaupun pas lebih kepada hak orang Islam, tetapi Islam itu sendiri menolak perkauman. dap yang setakat ini dipelopori oleh orang cina, masih terbuka kepada semua kaum - dan disertai oleh pelbagai kaum. begitu juga dengan pkr yang rata2 mengetahui ia merupakan parti pelbagai kaum. menyokong mana2 tiga parti ini lebih selamat daripada menyokong bn yang mana masa depan negara kita diperjudikan oleh kaum masing2.

                atas pemahaman inilah, maka kita telah melihat senario politik kali ini berubah dengan drastiknya. kaum cina di cheras dan kaum india di estet tidak segan silu memakai lencana parti pas yang mana suatu masa dahulu menjadi ‘taboo’ kepada orang bukan Islam. begitu juga anak2 muda yang telah berani membawa bendera2 dap untuk berkempen. yang sakit hati melihat anak melayu mengibarkan bendera dap bukanlah orang melayu, tetapi orang ameno. yang kecewa melihat orang bukan Islam menubuhkan kelab penyokong pas bukanlah orang cina dan orang india, tetapi mca dan mic. yang menghasut dan membakar api perkauman bukanlah Barisan Alternatif, tetapi Barisan Nasional!

                pilihanraya kali ini menunjukkan rakyat sudah matang dan menolak secara jelas parti berbentuk perkauman. masing2 tahu dan sedar bahawa perkauman hanya membawa kepada kehancuran. 50 tahun ianya dipraktikkan, dan hasilnya adalah sebuah negara yang masanya dihabiskan untuk berebut harta negara antara kaum, sedangkan ianya boleh dikongsi sama rata. jurang miskin kaya, dan kaum semakin melebar, dan rakyat telah muak dan mual dengan kehidupan sebegini. akhirnya mereka terpaksa memuntahkannya di kertas undi.

                dan sekarang kerajaan masih tidak mahu sedar dan terus menerus menyalahkan kaum masing2. rata2 orang ameno yang kecewa mengatakan bahawa pengundi BA menggadai negara sendiri kepada kaum lain. menggadai masa depan negara, dan menyesali tindakan pengundi tidak memilih mereka.

                aku jawab balik dengan pertanyaan : apakah kami menggadaikan negara sendiri, atau menebus balik apa yang telah kamu gadaikan selama 50 tahun? adakah kami menggadai masa depan negara atau memperbaiki kelemahan kerajaan selama ini dan yang akan datang? adakah kami menyesali tindakan kami sebagai pengundi, atau kamu menyesali tindakan kamu untuk tidak bersama kami?


                jawap saja bila2 kamu suka. kerana kami sekarang tengah sibuk membetulkan kembali negara….

                Matkeri
                Last edited by fosilmitra; 12-03-08, 10:08 AM.

                Comment


                • #9
                  Re: Penang Nak Mansuh DEB....

                  benda2 sesitif ni kena cek betul2, kadang2 ada org main petik aje, kadang benda ni provoke, kadang2 gimik politik aje.. alik2 kita rakyat ni je yg bergaduh, org atas tuhhh tepok tangan dapat kuasa.. cek betul2.. ni time tgh panas2 ni..

                  Comment


                  • #10
                    Re: Penang Nak Mansuh DEB....

                    aku duk pikir dari tadi spek apa dlm DEB yg boleh dimansuhkan di PP sebab selama ni pun x nampak pelaksanaannya kat sana. can melayu become any worse in PP? kita tunggu je la. of couse dalam 1-2 minggu lepas result election ni akan ada macam2 speculation dan rumours yg tersebar, terutamanya drp pihak yg selalu menang tapi kali ni kalah. but, we'll see.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Penang Nak Mansuh DEB....

                      kite bagi la dlm 6bulan ~ 1 tahun utk lihat perkembangan...kalau +ve...next election maybe ada peluang lagi...

                      Comment


                      • #12
                        Re: Penang Nak Mansuh DEB....

                        DEB dan dimansuhkan lama dah, dan diganti dengan DPP.

                        so technically, dia cuma nak hapuskan idea tu kot.

                        cuba cek sini.

                        media ni saje je kadang2 nak provoke.
                        Last edited by wawaporeber; 12-03-08, 11:39 AM.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Penang Nak Mansuh DEB....

                          DEB, walaupun pada asal konsepnye nak memperjuangkan ekonomi melayu & bumiputera, tapi yg aku nampak, hanya org terpilih jugak yg untung. Dan lagi satu, dah lama jugak DEB nie diperkenalkan. Tapi tahap ekonomi melayu, gagal bersaing dgn org Cina.

                          Tambahan pula, dgn adanya DEB nie, org kita, akan rasa selesa sebab kerajaan ada. So, tak payah lah nak usaha kuat2 sangat, sebab ada kerajaan bantu. Kan.. kan.. mesti akan ada perasaan macam nie dlm diri. Ini mengakibatkan, kita akan kurang daya saing.

                          Aku yakin, org melayu kat penang tuh, akan ada daya saing lebih tinggi berbanding dgn selain kat penang. Sebab, dah takde DEB. So, nak survive kat Penang, kena tingkatkan usaha & kualiti kerja.

                          Aku rasa dgn cara ini shj, org kita boleh cepat maju. Itupun, kalau DEB ini dimansuhkan, memang kerajaan DAP tuh telus dlm memberikan kontrak dll. Kalau pilih kasih jugak.. hummm...

                          Hanya pandangan peribadi.

                          p/s Aku pun melayu jugak.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Penang Nak Mansuh DEB....

                            just joke

                            Anwar cakap itu NEP a.k.a DEB mau talik balik. Kasi suma olang sama2 can cali makan, cali bisnes sama masuk U. Itu pasat DAP manyak suka. Bila NEP sulah talak, Mlayu yangan takut. Wa talak kelekut. Makan punya jam, bila wa sulah kenyang, itu tulang wa kasi Mlayu bole sama2 makan dgn wa punya anjing la. Sulah kenyang makan itu tulang, Mlayu tolong cuci pinggan dan kuat2 keriau "TAKBIRRRRRRRRR. ........" satu latut kali.

                            Ehh...apasal U muka manyak melah. Angry sama wa ke?

                            Comment


                            • #15
                              Re: Penang Nak Mansuh DEB....

                              heh..synical posts.

                              Comment

                              Working...
                              X