Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Kontroversi logo baru Bank Islam...

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Kontroversi logo baru Bank Islam...

    Ade terbaca kat satu forum nie...

    Nampak biasa jee kan logo dia...




    ini logo lama Bank Islam




    Tetapi...ade unser "DOUBLE MEANING" bila logo baru ini di darken kan dgn Photoshop...lihat laaa sendiri...

    ...sebelum darken

    ...selepas darken

    Adakah mereka ini buta...?
    Apa pendapat anda...pada siapa harus kita buat komplain dan bantahan logo baru ini ?

    P/S: Mod please buatkn dia sticky...kasi org semua buka mata sikit...TQ

  • #2
    Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

    ia hanya design je... no big deal....bila dia di darkenkan memang le nampak lain.

    Comment


    • #3
      Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

      Originally posted by double_sunday View Post
      ia hanya design je... no big deal....bila dia di darkenkan memang le nampak lain.
      no big deal ?

      then cuba your face diperlekehkan...

      ini yang dikatakan menconteng arang dimuka sendiri...

      Comment


      • #4
        Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

        Salamz,betul kata Chinozie tuh.Nasib baik Mod Chinozie buka topik nie dulu.Alhamdulillah.
        Tak faham betul laa sekarang.Kalau dilihat pada logo bank sebelum bergabung,cthnya Bank Bumiputra..cantik kan logonya.Sejak dah beberapa kali bergabung dan bertukar identiti,dah jadi mcm tak mesra PERBANKAN.Logo pun dah tak nampak mcm logo.Hilang identiti.
        Pasal bank Islam nie,kalau tak tukar logo pun tidak mengapa rasanya.Lagipun,kerja tukar logo nie bukan percuma,dari nak design ke implement,memakan kos,bukan sedikit.Nampak mcm simple sangat designnya.Tak melambangkan bank.Nampak lebih kepada gaya sektor industri Multimedia dan Grafik Design.
        Mengenai perkataan BAN ISLAM,itu memang perlu diBANTAH.Mungkin ada agenda tersembunyi di sebalik semua ini.Adakah mereka cuba menyaingi BANK AL-RAJHI?

        Comment


        • #5
          Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

          bodo betui designer tu

          Comment


          • #6
            Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

            hahhaha

            kalau tk darken pon buleh nmpak gak

            msg ban islam tuh

            Comment


            • #7
              Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

              send la email pada pengurusan bank islam...

              Comment


              • #8
                Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

                dah berjuta spend untuk renovation bank ni... haha.
                tapi design baru ni memang sucks! really.

                konon cool la. apapun CIMB punye logo baru memang lawa.. tak bosan macam BIMB ni.(walaupun gaji/credit card aku guna BIMB)

                Comment


                • #9
                  Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

                  cantek dah tu logo baru tuw..
                  dia nak adapt uruf K tu ade simbol bulan.. simbol islam..
                  tp in contrast nampak len plak..
                  patut K tu tayah tukak kaler kot.. hikhik.. mandai je akuw..

                  byk ye dia spend sen nak tuka logo nih..

                  .
                  Last edited by chunli; 24-08-07, 08:37 AM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

                    Interpretasi saya pula,mcm huruf K tuh nak "makan" perkataan Islam.So,nak lenyapkan Islam secara halus?Hmm??

                    Comment


                    • #11
                      Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

                      Originally posted by Gebang View Post
                      Interpretasi saya pula,mcm huruf K tuh nak "makan" perkataan Islam.So,nak lenyapkan Islam secara halus?Hmm??

                      sekadar interpretasi.

                      bank al-rajhi punya logo pun aku penah baca somewhere komplen:
                      http://akubetul.blogspot.com/2007/07/al-rajhi-bank.html

                      haha. memang otak ntah pape

                      Comment


                      • #12
                        Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

                        Originally posted by mnajem View Post
                        sekadar interpretasi.

                        bank al-rajhi punya logo pun aku penah baca somewhere komplen:
                        http://akubetul.blogspot.com/2007/07/al-rajhi-bank.html

                        haha. memang otak ntah pape
                        lol.. aku baca conclusion dia For those yang kurang jelas, ini bigger and clearer picture. pastu dia gelak, baru aku pasan..

                        .

                        Comment


                        • #13
                          Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

                          Pada aku yg reti skit2 photoshop ni. Cuba lak korang tukar
                          background jd hitam ..mesti tinggal huruf K jer kan.

                          cuba design buruk x nampak ciri2 Islam ..cam bulan
                          sabit merah(PBSM) ade lah

                          Comment


                          • #14
                            Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

                            oh aku tak pasan langsung BAN ISLAM tu...
                            yg aku pasan..kale K tu mengingatkan aku pada jaya jusco..

                            Comment


                            • #15
                              Re: Kontroversi logo baru Bank Islam...

                              sape suruh ko pi darken their Logo ?... The logo fits its purposekan ?.. Typo Logo.. Direct.. Rationale dia idak laa plak aku tau.. but I do think they try to make us think that 'K' ialah anak bulan... cuma maybe colornya yg a bit Puteri Umno itu tak kena... overall.. aku kata OK laa.. compared to gomen agency emblem or even their old emblem yg aku tak tau lansung what it represent..

                              Comment

                              Working...
                              X