Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

70% graduan IPTA mengangur?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • 70% graduan IPTA mengangur?

    70% of grads from public institutions jobless

    B.Suresh Ram
    The Sun

    Some 70% of public universities and institutes of higher learning graduates in the country are unemployed.

    This is in contrast with 26% for private institutions of higher learning and 34% for foreign graduates.

    Deputy Human Resources Minister Datuk Abdul Rahman Bakar revealed the figures today (July 3, 2006) in reply to a question from Opposition Leader Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timor).

    He said the ministry had taken several steps, including the establishment of the graduates' retraining training scheme as well as providing feedback to the Higher Education and the Education Ministries, to ensure courses are in line with those required by the job market.

    To the original question by Tan Sri Dr Ting Chew Peh (BN-Gopeng), Abdul Rahman said 20,217 graduates registered with the ministry's Job Clearing System were still unemployed as at June 12.

    The breakdown showed UiTM as having the highest number of unemployed graduates with 3,278 (16.2%) followed by UUM 1,532 (7.6%), private institutions of higher learning 1,217 (6%), UTM 1,147(5.7%), UKM 971 (4.8%), UPM 919 (4.5%), other public institutions of higher learning 840 (4.2%), UM 531 (2.6%), USM 505 (2.5%), UMS 371 (1.8%), UIA 358 (1.8%), foreign graduates 342 (1.7%), Unimas 174 (0.9%), UPSI 39 (0.2%) and others 7,993 (39.5%).

    Abdul Rahman said the breakdown according to job sector showed ICT with the highest number of unemployed graduates with 3,942 (19.5%) yet to find jobs.

    This is followed by Business Administration with 2,714 (13.4%), Accountancy 1,923 (9.5%), Electric/Electronic and Telecommunication engineers 1,229 (6.1%), Human Resources Management 1,022 (5.1%), Civil Engineers 983 (4.9%), Mechanical/Mechatronic Engineers 884 (4.4%), Literature Social Science 843 (4.2%), Pure Science 770 (3.8%), Financial/banking/insurance/investment/property 613 (3%), Office technology Management/Information management/Library Management 552 (2.7%), Architecture/Building/Quantity Surveying/ land surveying 540 (2.7%), Applied Science 533 (2.6%), Economy 440 (2.2%), Agriculture/Forestry, Fisheries/Environment 401 (2%) and others 2,828 (13.9%).

    Abdul Rahman said apart from the job clearing system, other measures had also been taken by the government to reduce the number of unemployed graduates in the country.
    Last edited by Gripen; 05-07-06, 12:55 AM.

  • #2
    Re: 70% graduan IPTA mengangur?

    Fokus pendidikan bukan lagi untuk ilmu tapi untuk mendapatkan kerja. Yg dah grad bila tak de kerja bukannya reti nak cross discipline. Kerja ada di mana2, cuma nak tak nak je.

    Comment


    • #3
      Re: 70% graduan IPTA mengangur?

      Shocking,UiTM highest unemployment rate.

      Maybe the Vice Chancelor should focus more on re-engineering the education methodology and content rather than spending universities fund to purchase advertorial pages on NST,Utusan. Gloating about how the university did that,achieve this is pointless if the graduates are jobless.

      Comment


      • #4
        Re: 70% graduan IPTA mengangur?

        ya betol tuh.. Kawan aku, graduan UiTM, till now tak de kijer pun lagik.. aku bukan ler aper kan, tak tau la napa ekk...student IPTA susah nk dpt kijer... takkan demanding kot..

        Comment


        • #5
          Re: 70% graduan IPTA mengangur?

          aku setuju Gripen better tingkatkan kualiti daripada cerita kejayaan research diorg (da gold medal lah pa lah) yg xbwk faedah sbb industri (sektor swasta) x praktikal....

          IPTS pun sekarang bukan cikai2 dah...baru2 nie program Photonic kat UM dah pindah ke MMU...program R & D kat MMU sekarang nie dah boleh dibanggakan (ada makmal dan dana dr sektor swasta spt INTEL, Microsoft dll)...setanding ngan IPTA atau pun lebih baik...

          IPTS leh produce student yg lebih baik sbb IPTS lebih bebas membuat dasar atau polisi...dan lebih dekat dengan industri...sbb kat mesia nie belum sampai tahap di mana IPT yg menentukan hala tuju industri...tetapi Industri yang menentukan hala tuju IPT so IPTS lebih releven untuk mendapatkan pekerjaan.....disbbkan yg belajar mengikut pasaran kerja....

          Comment


          • #6
            Re: 70% graduan IPTA mengangur?

            Lepas belajar ..tanam anggur ramai ramai..hehehe..aku rasa mungkin peluang kerja di malaysia dah berkurang..tahun ke tahun..tiap tiap tahun ramai student grad..lepas tu kuallti tarak...tak cukup syarat syarat company..ada setengah company Racist...alternatif aku...mereka mereka nii kena ajar kena buli..kena jadi buruh kasar..dan kena banyak belajar...lepas tu bukak bisnes sendiri sebab dah tahu susah senang nak hidup

            Comment


            • #7
              Re: 70% graduan IPTA mengangur?

              Originally posted by Godek
              aku setuju Gripen better tingkatkan kualiti daripada cerita kejayaan research diorg (da gold medal lah pa lah) yg xbwk faedah sbb industri (sektor swasta) x praktikal....

              IPTS pun sekarang bukan cikai2 dah...baru2 nie program Photonic kat UM dah pindah ke MMU...program R & D kat MMU sekarang nie dah boleh dibanggakan (ada makmal dan dana dr sektor swasta spt INTEL, Microsoft dll)...setanding ngan IPTA atau pun lebih baik...

              IPTS leh produce student yg lebih baik sbb IPTS lebih bebas membuat dasar atau polisi...dan lebih dekat dengan industri...sbb kat mesia nie belum sampai tahap di mana IPT yg menentukan hala tuju industri...tetapi Industri yang menentukan hala tuju IPT so IPTS lebih releven untuk mendapatkan pekerjaan.....disbbkan yg belajar mengikut pasaran kerja....
              Betul...IPTS... MMU,Uniten,UTP...Help,Sunway,KDU...punya grad lagi senang dah laris di dalam market. Cuma sedihnya,majoriti yang masuk IPTA orang Melayu kita,jadi bila mereka tak dapat pendidikan berkualiti,dengan sendirinya mereka ketinggalan dari segi penguasaan ekonomi. Ada la jugak Melayu/Islam masuk IPTS,tapi x seramai bangsa lain.

              IPTS...boleh buat keputusan serta merta dan tidak perlu melalui karenah birokrasi..kerajaan. Dari NC...ke pensyarah2 IPTA,mereka semua staff2 kerajaan.

              Aku tengok,IPTS ni lebih peka terhadap permintaan industri dari IPTA. Mcm UTP contohnya...tak main la belaja database pakai MS Access mcm sesetengah IPTA...Oracle pun dah biasa... SAP tuh. So,bila kelua,bebudak dia terus ada experience in SAP.

              Bukan IPTA takde duit,banyak duit..berjuta2. Cuma...kurang bijak belanjakan jek. Duit2 selalu di habiskan untuk Majlis Konvo Di Raja,itulah yang di gahkan. Majlis grad kat US uni...simple and sempoi habis...ada tuh... top 50 uni in the world...takde nak panggil Sultan ke President ke... Head of School bagi degree.

              So,this is our reality,and it sucks! Sapa2 yang ada anak,kumpul $$$ dari sekarang...nanti anak dah abis sekola...masuk IPTS.

              Comment


              • #8
                Re: 70% graduan IPTA mengangur?

                company aku punya la susah nak hire mechanical engineer camne laa leh ramai plak yg menganggur....

                Comment


                • #9
                  Re: 70% graduan IPTA mengangur?

                  Originally posted by balakblues®
                  company aku punya la susah nak hire mechanical engineer camne laa leh ramai plak yg menganggur....
                  yang menganggur tu ramai engineer ke? student aku skang dalam 40% dapat
                  keje walaupun tak konvo lagi ...

                  Comment


                  • #10
                    Re: 70% graduan IPTA mengangur?

                    Originally posted by Gripen
                    Aku tengok,IPTS ni lebih peka terhadap permintaan industri dari IPTA. Mcm UTP contohnya...tak main la belaja database pakai MS Access mcm sesetengah IPTA...Oracle pun dah biasa... SAP tuh. So,bila kelua,bebudak dia terus ada experience in SAP.

                    bro, the syllabus is one thing... most IPTA are either too poor to get the (coughlegalcough) latest and greatest.... or not spending their money correctly (cough, cough). If the student's parents can get their kids into better places, I think they would've done that. But the people we're talking about here are mostly of the lower middle income class, ones that can't afford the $15,000 per sem the "good" IPTS asks for, and usually they're not qualified for scholarships.


                    Even then, the majority of students there loves to be spoon fed. Not just the weak ones, the "good" ones as well. They don't look beyond what is offered to them. In my experience, some IPTA do have good lecturers who tells the students what the syllabus is lacking and how they can compensate. But the students are lazy, they don't do beyond what is needed to pass exams, and when extra classes are offered (for free) to cover for these things, most will not attend. You still think these people deserve to be helped ?

                    but then, this is the same shit all over again. I could just save this in notepad and post it up the next time this question comes up.

                    Comment


                    • #11
                      Re: 70% graduan IPTA mengangur?

                      bila dalam isu ni, mesti ada 2 pendapat yang bercanggah.

                      1. kenapa IPT tak ikut keperluan industri? banyak sangat teori tak banyak praktikal
                      2. Kenapa IPT kena jadi kilang tenaga mahir lak?

                      aku sokong yang no 2.
                      IPT patut jadi kilang ilmuan & bukannya pekerja mahir.

                      aku ada tengok banyak IPT yang cuba claim institusi dia lebih sesuai untuk industri, tapi hasilnya, graduan dia yang banyak menganggur.

                      Comment


                      • #12
                        Re: 70% graduan IPTA mengangur?

                        Originally posted by balakblues®
                        company aku punya la susah nak hire mechanical engineer camne laa leh ramai plak yg menganggur....
                        company aku susah nak cari yang "berbudi bahasa" & "jujur".
                        ada tak IPT ke institusi mana2 ke yang boleh certified seseorang tu berbudi bahasa & jujur ke tak?

                        Comment


                        • #13
                          Re: 70% graduan IPTA mengangur?




                          pasaran keje kurang.. ni aku rasa masalah paling utama.. lagi satu masalah majikan yg memilih (perkauman).. jadi tak heran klau satu bangsa tu lebih mudah dapat kerja dlm syarikat swasta..

                          ya aku setuju dgn serra.. kena betulkan niat masuk univ.. nak cari ilmu bukan sbb nak keje yg best2 gaji besar2.. pas belajar klau tak dpt keje yg kita nak, cuba cari jalan lain..

                          tapi kan yg menganggur yg diaorg cerita ni takkn lah duduk lepak kat rumah jer kot?


                          Comment


                          • #14
                            Re: 70% graduan IPTA mengangur?

                            Originally posted by sebol
                            bila dalam isu ni, mesti ada 2 pendapat yang bercanggah.

                            1. kenapa IPT tak ikut keperluan industri? banyak sangat teori tak banyak praktikal
                            2. Kenapa IPT kena jadi kilang tenaga mahir lak?

                            aku sokong yang no 2.
                            IPT patut jadi kilang ilmuan & bukannya pekerja mahir.

                            aku ada tengok banyak IPT yang cuba claim institusi dia lebih sesuai untuk industri, tapi hasilnya, graduan dia yang banyak menganggur.
                            Aku setuju dgn Sebol, IPT adalah tempat menimba ilmu, bukan melatih pekerja mahir utk. industri. Kadangkala, kehendak ilmu dan kehendak industri boleh jadi sangat bercanggahan, seperti kata ahli sains komputer yg terkenal, Edsger Dijkstra:

                            At my former university it was a firm principle of the informatics group that we would not teach our students how to use industrial products. The main reasons at the time were the quality of industrial products was never up to academic standards, and the market being as fickle as it is, the industrial product was of volatile significance only.

                            Later I learned how much the purposes of the University and those of industry can diverge. Universities, believe it or not, are interested in education, but I learned of industries that were not interested in education at all, neither in an educated work force, nor in an educated customer base. On the contrary, they preferred a docile, brainwashed work force and undemanding customers hooked on their products.

                            Another remark is that it is the task of a "leading University" to lead. In particular this means for us that we should give society not what it asks for, but what it needs. This issue is particularly acute for CS because their society asks for snake oil, for more of the same, though we all know that it hardly works.
                            Terjemahan teks yg bold : Universiti, sama ada anda mahu percaya atau tidak, bertujuan utk. pendidikan, tetapi saya mendapati industri langsung tidak berminat dengan pendidikan, mahupun pekerja berpendidikan, mahupun pengguna yg berpendidikan. Sebaliknya mereka mahukan pekerja yang mudah dipengaruhi/dikawal dan di -"brainwash", dan pengguna yg tidak memilih yang bergantung harap kepada produk mereka.

                            (Sumber: http://www.cs.utexas.edu/users/EWD/t...x/EWD1283.html)

                            Satu lagi, orang suka salahkan universiti sedangkan ada banyak sebab kenapa pengangguran berlaku, dan faktor utama ialah kemeseletan ekonomi. Ada antara kawan-kawan aku yg dah bekerja yg dibayar gaji yg terlalu rendah berbanding tahap gaji di negara-negara berdekatan (contoh: Singapore), dan juga ada majikan yang tidak membayar gaji selama berbulan-bulan. Alasannya "tak cukup duit". Tak perlulah menuding jari kpd. Uni atau pelajar atau graduan, dah basi dah isu itu. Ye kami tahu U Malaysia tak best, pelajar kita tak best, tapi selama ini pun macam tu jugak, kenapa apabila pengangguran berlaku mata hanya memandang Uni dan pelajar? Sebaliknya sila lihat betul-betul apa yg dilakukan oleh pihak majikan dalam industri yg tidak bertanggungjawab. Takde checks and balances yg secukupnya utk mengawal kelakukan industri di Malaysia.

                            -= Obi-Wan =-

                            Comment


                            • #15
                              Re: 70% graduan IPTA mengangur?

                              Employment is not a 'right',its a 'privellege'. It is a 'privellege' for those who 'earn' the spot. To earn the spot,you have to be an 'employment material'.

                              aku ada tengok banyak IPT yang cuba claim institusi dia lebih sesuai untuk industri, tapi hasilnya, graduan dia yang banyak menganggur.

                              Ini mcm description IPTA yang ranking paling ramai mengangur jek dan yang selalu membeli ruang iklan di NST dan Utusan untuk hebohkan 'Kecemerlangan Mereka'.

                              pasaran keje kurang.. ni aku rasa masalah paling utama..
                              Pada masa ini,industri kekurangan...beribu2 engineer...IT specialist...etc etc.
                              Jadi mcm mana kalau dah kurang,tapi still ada lambakan graduan x mengangur?
                              Soalan ini pernah dijawab oleh Presiden Employees Union...jawapannya mudah...supply memang banyak...quality sahaja kurang. 500 software programmer diperlukan....contohnya...lambakan sebanyak 3,000 di market,tapi tiada sorang akan di ambil pekerja,industri sebaliknya akan mengambil dari India..tapi mengapa...bukankah kita ada 3,000 graduan IT. Kerana dalam 3,000 tuh,hampir majoriti tiada yang 'meets the requirement'. A corporation does not function like a goverment,they don't have time to train and spend time teaching programming 101,what they want is an instant programmer,interview..hire...produce result ASAP. So,who is to be blame if the students don't have or meets the requirement...the industry? You want a job,you meet the requirement. Else,make like a tree and leave.

                              lagi satu masalah majikan yg memilih (perkauman).. jadi tak heran klau satu bangsa tu lebih mudah dapat kerja dlm syarikat swasta..
                              Tit for tat. Hampir 99% staff dalam kerajaan,agensi kerajaan,badan2 berkanun (GLC) adalah bangsa Melayu. Amat berbeza dengan sekitar tahun 60'an,70'an. Sewaktu Allahyarham Tun Razak menjadi PM Malaysia,beliau menggunakan perkhidmatan sebuah firma konsultansi untuk menjadikan perkhidmatan awam sebagai sebuah perkejaan yang sehebat bekerja dengan Multi Nationals. True,he did achieve it,maka lahirlah pegawai2 kerajaan yang beketerampilan dan berdedikasi seperti bekas Tan Sri Ahmad Noordin Zakaria (1921-2006). Perkhidmatan Awam berjaya menarik 'the brightest' mind. Tapi sekarang,kalau sebut kerajaan...gomen...stigmanya... 'ah melayu'...'pemalas' 'orang2 lembab' 'result cukup2 makan' dan mcm2 negatif. Why...because that's what it has become...a dumping pool for substandard graduate of IPTA..and majority of them Malay. No longer are the goverment hiring based on merit,but based on skin. The messange the goverment is sending to the rest of the country,perhaps the world 'Malay graduate,we welcome you with open doors...regardless wheter your results are impeccable or otherwise. Sub-standards and half-past-six graduates,most welcome..as long as you are a Malay'. So,there's barier to entry for non-malays. Not to be deprived,and since they control most of the private sector...they apply the same racist principle to us. Fair?

                              University,colleges...are schools or higher learning. Main objective,is not to attain a piece of paper that says 'Degree in xxxx' but actually to develope the mind so it becomes a thinking machine. If they are out of the school,and thier thinking capabilities has yet to be develope,than they have failed education.

                              Comment

                              Working...
                              X