Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Kabin apa ni sampai RM75,000 sebuah? buat pada emaih ka?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #31
    Re: Kabin apa ni sampai RM75,000 sebuah? buat pada emaih ka?

    Originally posted by Gripen View Post
    what a whole lot of bs, and ramai pulak tu boleh accept.
    hahaha RM50-60K kalau ikut penerangan tuh la.. kalau betul pun, worth it ke smpi seunit kos mcm tuh utk projek mcm ni?

    harga rumah PPRT pun still bawah RM20K.. 600kaki persegi tuh derr.

    sumber: http://www.terengganu.gov.my/maxc202...=76682&nid=143

    ni pulak harga rumah kos rendah, sederhana rendah dan sederhana 700-800Kps:

    http://www.spnb.com.my/bm/corporate/faq.htm#02

    Comment


    • #32
      Re: Kabin apa ni sampai RM75,000 sebuah? buat pada emaih ka?

      mesti bang jib buat "underground bunker" kat bawah kabin tu macam style hitler.

      Comment


      • #33
        Re: Kabin apa ni sampai RM75,000 sebuah? buat pada emaih ka?

        Salam.
        Begini sahabat2 semua.

        Saya tak mahu fitnah ini berpanjangan.

        Saya ingin bagi penjelasan, sebab saya adalah salah sorang kontraktor pioneer yg terlibat dalam membuat "kabin" ini di kawasan perak.

        Harga quotation utk sebuah adalah bawah RM70, bukan lah 75k. atau ada yg saya tak tahu, mintak maaf, bukan nak cover apa2 atau sapa2.

        Contoh utk di rujuk adalah di dalam UITM shah alam, di padang kawad ROTU.
        bg yg ada kelapangan, sila ke sana untuk melihat secara real.

        Terlebih dahulu ingin saya jelaskan ianya bukanlah KABIN dlm ertikata seperti mana tuan2 semua fahamkan.
        kalau kabin biasa saiz 40 kaki x 10 kaki harga tak sampai 10k.
        kalau tuan nak boleh order ngan saya.

        "kabin" yang dimaksudkan adalah sebuah rumah atas tanah bertiang.
        saiz 24kaki x 12 kaki. 24 tiang kalau tak silap saya.
        penggunaan ala2 teknologi IBS.
        Custom made dari rangkanya hingga finishing.

        sebab dibuat bukan atas tanah adalah kerana masalah status tanah, biasanya tanah adalah di bawah kerajaan negeri, bangunan adalah milik jabatan perpaduan (persekutuan)

        harga adalah termasuk mencuci, mengorek,menambak tanah.

        kerja rangka adalah menggunakan rangka besi tebal dari 1x1 hingga 4x4, saya tak ingat tebalnya.
        tiada rangka zink atau kayu 1x2 seperti kabin biasa.
        kos rangka dlm rm13k.

        rangka lantai adalah besi 2x2 tebal jarak setiap 2 kaki.
        dilapisi plywood 12mm, kemudian aluminium checkered plate 3mm.
        sekeping harga rm 480.00 x 10 keping = rm4800

        dinding menggunakan rangka tebal pula gunakan zink plate G26 folded,
        lapisan tengah ada heat proof, bahagian dalam dinding guna plywood polyester. zink plate adalah di powder coated, keseluruhan.

        (lihat gambar) bahagian belakang tempat yang terkeluar utk dijadikan dinding luar perabot bina dalam - menggunakan arcylic sheet 4x8 sebanyak 3 keping. harga boleh tahan rm 360 sekeping

        grill ada kat setiap keliling, kos grill adalah dlm 3k.

        pintu (2 unit) dan tingkap 1 unit (12 kaki x 4 kaki) (yg ni nampak jelas dlm gambar) gunakan elemen kaca n aluminium.

        perabot bina dalam (fix) - kaunter 12 kaki, shelf rak 4x8 2 unit, cabinet sinki 8 kaki, kabinet gantung 4 kaki. semua kena custom made. dlm rm5k

        meja mesyuarat 2 unit, kerusi 12 unit.

        ada bekalan air bersih bertangki 60 gl, bekalan letrik dan 1x aircon 1.5hp
        semua ni makan dlm rm5k juga.

        ada lagi, awning policarbonate (yg ni dlm gambar nampak sikit jer), clading bahagian atas keliling, skirting bahagian bawah keliling, platform tempat pijak di hadapan kaunter dan pintu masuk, gunakan rangka besi n aluminium checked plate, siling keseluruhan luar dan dalam

        secara keseluruhan kos adalah dlm 50k, kalau masuk sebutharga/tender dlm 65k, boleh la dapat dlm 10k selepas tolak duit lesen, n ke tepi ke tengah.

        kalau sesiapa yg berniaga, bawak keluar modal rm50k, boleh dapat 10k.
        tak berbaloi sangat la. tapi tu la hakikat nya.

        harap dapat jawap persoalan tentang "kabin" SRS Jab Perpaduan.

        ok.. fine
        tapi kenapa mcm lain je dengan gambar bawah
        x sama....




        Comment


        • #34
          Re: Kabin apa ni sampai RM75,000 sebuah? buat pada emaih ka?

          SRS macam Kawalan kampung ke ??

          Kalu lah tempat cozy lagu tu ... tido laa...

          AKu besa sgt Ronda Unit Kawalan Kampung nih ..... Atas wakaf bodo pong buleh terlelap ...

          Kalu bagi Gazebo pong dah kira bliss ....

          Comment


          • #35
            Re: Kabin apa ni sampai RM75,000 sebuah? buat pada emaih ka?

            mark up 25k sebijik...
            ok la tu....

            Comment


            • #36
              Re: Kabin apa ni sampai RM75,000 sebuah? buat pada emaih ka?

              ok lar tuh
              klu takde gune sgt
              bagi org sewa
              tandas pergi je masjid yg berdekatan

              Comment


              • #37
                Re: Kabin apa ni sampai RM75,000 sebuah? buat pada emaih ka?

                "Blue Print" + MRR (Master Re-seller Right)

                Comment


                • #38
                  Re: Kabin apa ni sampai RM75,000 sebuah? buat pada emaih ka?

                  klau mcm nie punya kabin...mau jadi tmpt tidur ajer...dahlah berairkon.....lantaklah kecurian ke kerompakkan berlaku janji best...

                  Comment


                  • #39
                    Re: Kabin apa ni sampai RM75,000 sebuah? buat pada emaih ka?

                    kabin ini mampu menahan asakan dn rempuhan dari zombi2 dari lynas gebeng...

                    Comment


                    • #40
                      Re: Kabin apa ni sampai RM75,000 sebuah? buat pada emaih ka?

                      ada toilet tempat mandi skali ka?
                      sekali ada jakuzzi kat dlm korang tatau..

                      Comment

                      Working...
                      X