Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Pas dan UMNO bergabung??

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Pas dan UMNO bergabung??

    Pada aku sangat bagus... tapi PAS pernah 'terkena' dulu.. situasi yang agak sama dgn sekarang ni.. jadinye, PAS sekarang dah bijak sikit... untuk pertahankan Islam dan org Melayu benda ni nampak mcm the most viable solutions..(untuk menguatkan org Islam dan Melayu)

    PAS bergabung dgn UMNO, Nik Aziz jadik PM... tapi masalah besarnye... adakah parti komponen BN yg lain bersetuju??? ataupun nanti jadik satu parti perikatan Islam dan Melayu vs parti perikatan non Muslim???

    susah jugak ek..

    Petikan dari: http://www.malaysianinsider.net/mni/...with-umno.html

    Pas warming up to ties with Umno

    KUALA LUMPUR, May 21 — Parti Islam SeMalaysia has given its clearest signal yet that it was willing to open discussions with Umno on a possible collaboration – but on its terms.

    Party president Datuk Abdul Hadi Awang said in a statement that PAS was always willing to accept anyone who was committed to reform, whether they were from Pakatan Rakyat or Umno, as long as they were:

    • Committed to maintaining strong Muslim leadership.

    • Fair to all Malaysians regardless of race and religion.

    • Committed to ensuring that Islam was the basis of unity among the Malays and fairness and justice was the basis of unity among other races.

    He noted that PAS was an experienced political player and has navigated different situations since independence in 1957: it had governed states, formed a coalition with the Federal government, worked together in an Opposition alliance and stood alone as the Opposition.

    Now party leaders were watching the situation that was unfolding in Umno with keen interest, he said. Malay non-governmental organisations have been urging PAS and Umno to put aside their different ideologies and come together to protect the Malays and Islam. These groups are uneasy over the future of Malay political power, noting that Chinese and Indians appear to be more vocal and demanding after Election 2008.

    There have been overtures by intermediaries of Umno to senior PAS leaders, suggesting that the arch enemies consider working together. So far, the response from the Islamic party has been lukewarm. Party veterans such as Abdul Hadi and Datuk Nik Aziz Nik Mat are open to the idea of some form of collaboration with Umno for the sake of Malay unity.

    The recent spat with Karpal Singh and other Democratic Action Party leaders over PAS’s position on the Islamic state and the power of Malay rulers has also planted some doubt in the minds of PAS politicians over the viability of a long-term relationship with DAP.

    Still, no one in Pas is falling over themselves to get into a coalition with Umno. The prevalent sentiment in the party was put forward by Husam Musa recently when he warned PAS from falling into the trap set by Umno.

    He noted that every time Umno found its political power challenged, it raised concerns over the future of Malay political power. For a brief period from 1973 to 1978, PAS joined the BN but the experience was bitter for the Islamic party.

    After the 1974 general election, the then PM Tun Abdul Razak named Mohamed Nasir as the menteri besar of Kelantan, sidelining the PAS candidate. Nasir’s action led to a vote of no-confidence in the state legislature against him. This triggered rallies and protests in support of the MB.

    Citing public security, the federal government put Kelantan under emergency rule. Pas refused to support the emergency legislation, ending its membership in BN.

    PAS suffered an expensive lesson and lost the state elections in 1978 to Umno and were given an even more severe beating in the general elections several months later. This bitter experience of working together with BN and Umno is embedded in the minds of many Pas politicians.

    But they cannot be seen to be rejecting any olive branch from Umno outright. It is likely that the issue of Malay unity and any collaboration with Umno will be discussed at the party’s general assembly in Ipoh in August.

  • #2
    Re: Pas dan UMNO bergabung??

    huhuhu... kes hangat nih... bet0i ka??...

    Comment


    • #3
      Re: Pas dan UMNO bergabung??

      kalau boleh buat secara harmoni apa salahnya.. biar islam berbangsa apa pon tak kisah la.. janji bersatu.. and kalau boleh jgn sampai perang sesama sendiri sudah la

      Comment


      • #4
        Re: Pas dan UMNO bergabung??

        yea right
        masa ni kuceng ade tanduk due la

        PAS je beriye
        tapi UMNO jgn harap nak ikut join skali

        Comment


        • #5
          Re: Pas dan UMNO bergabung??

          Tak payah nak bergabung.. misi dan visi tak sama... Kalau org Umno nak join PAS, join lah "unconditionally"...

          Comment


          • #6
            Re: Pas dan UMNO bergabung??



            Pas perjuangkan islam... Umno perjuangkan hak melayu... org melayu tak semestinyer islam dan org islam dah tentulah melayu... so?...

            Comment


            • #7
              Re: Pas dan UMNO bergabung??

              Originally posted by fosilmitra View Post


              Pas perjuangkan islam... Umno perjuangkan hak melayu... org melayu tak semestinyer islam dan org islam dah tentulah melayu... so?...
              acik statement ko salah... apa akan jadi pada india muslim? cina islam? bla bla bla..

              isk betulkan balik statement kamu tu acik

              Comment


              • #8
                Re: Pas dan UMNO bergabung??

                tak yah la, dengan sturktur umno dah nak melingkup ni, rugi je, Tun Mahathir pun dah angkat kaki, lagi mau join. ini semua statement terdesak, bila dah kalah baru la nk ceta melayu bersatu la, melayu berpecah la, masa menang tak ingat, yg ingat kroni mesti bersatu, wang pengeras mesti bersatu dengan tender, rakyat mesti bersatu kayakan pemimpin, rakyat bersatu faham masalah pemimpin nak jadi kaya... bla bla bla.. pooodah....

                Comment


                • #9
                  Re: Pas dan UMNO bergabung??

                  so lps ni apa acroname nya ?.. PANO ?.. NOS ? UMP ?

                  Comment


                  • #10
                    Re: Pas dan UMNO bergabung??

                    PUNO kot dekat dah ngan punah!

                    Comment


                    • #11
                      Re: Pas dan UMNO bergabung??

                      sebenarnya tiada masalah pun duduk di bawah panji "ISLAM"
                      sbb Islam tak mengenal bangsa & warna kulit... Islam itu boleh jadi sesiapa sahaja.

                      DAN, org bukan Islam tetap harmoni di bawah pimpinan kerajaan Islam yg menjadikan Quran & Sunnah rujukan utama.

                      yang jadi MASALAH, bila puak2 tak habis mengaji, atau yang takutkan bayang2 diri sendiri pandai2 mengajar org lain ttg buruknya Islam, punah dan sengsara lah org bukan Islam andai kerajaan Islam memerintah. ATAU org yang mengaku perjuangkan Islam, tetapi langsung lari dari ajaran Islam sebenarnya, serta tidak langsung menunjukkan teladan yang baik pada org lain.

                      cuma kita tidak tahu sejauh mana matlamat sebenar TDM keluar UMNO, adakah sekadar ingin menjatuhkan paklah, atau sebab2 lain. adakah UMNO yang TDM harapkan UMNO sepertimana semasa dia menjadi PM, atau UMNO yg dia harapkan pulih adalah yg lebih baik dan BERSIH ? cuma yang jelas, UMNO semakin parah...

                      tiada guna anda UMNO (team TDM) bergabung bersama PAS, tetapi membawa matlamat sendiri, kerana akhirnya pasti akan berebut takhta, hanya pada mula nampak bersatu utk membina kekuatan melawan musuh, tp bila kemenangan dalam tangan, mulalah masing2 tunjuk ego dan berebut kuasa.
                      Last edited by sawi; 21-05-08, 12:17 PM.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Pas dan UMNO bergabung??

                        kalo bergbg tue bagus...

                        xdela undi melayu itu pecah...tp masalahnye top level umno nak ke masuk?

                        utk ilangkan rezeki naungan depa dpt?

                        Comment


                        • #13
                          Re: Pas dan UMNO bergabung??

                          Eloknye skali ngan pkr tu masuk gabong skali. Takyah lagi ade kompenen lain. Sumenye kompenen melayu. Cantik sgt tuh.....

                          Comment


                          • #14
                            Re: Pas dan UMNO bergabung??

                            takyah tukar nama klau bergabung. duduk je bawah satu perikatan. cam PAS+DAP+PKR. mana ada tukar nama parti pon... tubuh jer perikatan baru.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Pas dan UMNO bergabung??

                              PMS ... Parti Melayu Se-Malaysia

                              Comment

                              Working...
                              X